Naslovna » BG servis » Promocija bicikla kao prevoznog sredstva

Promocija bicikla kao prevoznog sredstva

Predstavnik beogradskog Sekretarijata za saobraćaj Dragan Radivojević naveo je da samo jedan odsto Beograđana koristi bicikl kao prevozno sredstvo i ukazao da taj broj treba da poraste.

„Afirmacijom bicikla kao prevoznog sredstva razvio bi se novi podsistem u okviru gradskog saobraćajnog sistema što bi dovelo do poboljšanja kvaliteta saobraćaja u Beogradu“, istakao je Radivojević na okruglom stolu o pojedincima i grupama koje promovišu bicikl kao zdrav i održiv vid prevoza.

Skup je održan u okviru inicijative „Ko gradi grad“ u Kulturnom centru „Rex“. Predstavnik Sekretarijata za saobraćaj Novica Mićović rekao je da su gradske vlasti aktivno uključene u promociju bicikla kao rekreativnog, ali i prevoznog sredstva.

„Grad Beograd je do sada organizovao osam Biciklijada i više okruglih stolova na temu razvoja biciklističke infrastrukture u gradu i prava biciklista u saobraćaju“, kazao je Mićović.

Praksa razvijenih evropskih zemalja pokazuje da do razvoja te infrastrukture dolazi nakon povećanja interesovanja za korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva čime se doprinosi smanjenju gužvi, zagadjenja i buke u gradskim sredinama.

„Dok oni koji redovno koriste bicikl za prevoz po Beogradu ističu da je neophodno raditi na tome da vozači automobila prihvate bicikliste kao ravnopravne učesnike u saobraćaju, rekreativci navode da je najvažnije izgraditi adekvatnu biciklističku infrastrukturu“, rekao je Mićović.

Inicijativa „Ko gradi grad“ bavi se razvojem gradova i učešćem gradjana u tom procesu.

Organizatori radnog stola o poboljšanju infrastrukture i pravima biciklista u urbanim sredinama su Kulturni centar „REX“, Grupa 484, STEALTH.unlimited i Fondacija Hajnrih Bel (Heinrić Bell). (Zelena Srbija)