Naslovna » BG servis » Roze osvetljenje zdanja kao simbol borbe protiv raka dojke

Roze osvetljenje zdanja kao simbol borbe protiv raka dojke

Sekretarijat za zdravstvo je i ove godine pokrovitelj kampanje podizanja svesti i informisanosti o raku dojke.

Na inicijativu Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“, a povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka dojke, ovaj sekretarijat realizovao je saradnju sa Upravom za energetiku i JKP „Javno osvetljenje“, koji su obezbedili da tokom noći osvetljenje kupole Doma Narodne skupštine, Novog železničkog mosta i, ako se tehnički omogući, Palate „Albanija“, bude roze boje.

Ova boja, zvanični simbol borbe protiv raka dojke već dvadeset godina, izabrana je zbog tradicionalne asocijacije koju budi, a to je ženstvenost. Danas, ona služi kao znak solidarnosti sa ženama koje boluju od ove bolesti. Cilj akcije je da informiše žene o raku dojke, prevenciji malignih oboljenja, ranom otkrivanju, lečenju i rehabilitaciji, da pruži podršku ženama koje žive sa tom bolešću, kao i jačanje društvene osetljivosti za žene obolele od raka dojke i njihove probleme.

Rak dojke jedan je od najčešćih malignih tumora kod žena, kao i jedan od vodećih uzroka smrti. Kada se rak otkrije u najranijoj fazi bolesti, ako je ograničen samo na dojku, stopa petogodišnjeg izlečenja je oko 90 odsto. Posle 25. godine svaka žena bi trebalo jednom mesečno sama da pregleda dojke, nakon ciklusa. Ako samopregledom uoči neku promenu na dojci potrebno je da proveri svoje sumnje kod lekara, koji će je, ukoliko smatra da je potrebno, upututi na pregled mamografom ili ultrazvukom, navodi se u saopštenju Sekretarijata za zdravstvo. (Beoinfo)