Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Ručne prese za limenke u Beogradu

Ručne prese za limenke u Beogradu

Riken (Recan) Fondacija za reciklažu limenki za piće uz pomoć društveno odgovornih kompanija, u drugoj polovini oktobra otpočeće po prvi put u Srbiji sa postavljanjem jedinstvenih ručnih presa za limenke na četiri lokacije u Beogradu i Kopaoniku, što će doprineti da građani postanu više svesni o značaju reciklaže i odgovornog odnosa prema ambalažnom otpadu.

„Postavljanjem ručnih presa želeli smo da građane podstaknemo da se najdirektnije moguće uključe u reciklažu i da im na razumljiv i zabavan način pokažemo da svako, bilo kada i bilo gde može da doprinese zaštiti životne sredine“, izjavila je Jelena Kiš, menadžerka Riken Fondacije. Ovom prilikom, ona je takođe predstavila rezultate i nove planove projekta „Limenka po limenka“, u okviru kojeg je uključeno 214 organizacija (ugostiteljskih objekata, obrazovnih institucija ili kancelarija) i samo u ovoj godini procenjeno je da je za reciklažu prikupljeno 7.300 kg limenki .

Nove ručne prese za presovanje limenki, biće postavljene na Adi Ciganliji i „Ušće“ SC, kao i na Kopaoniku, a njihovo postavljanje podržale su društveno odgovorne kompanije Apatinska pivara, „Koka Kola“ i „Ušće“ SC.

Presovanje limenki na ovaj način veoma je popularno u svetu, a promotivne ručne prese za limenke imaju kapacitet skladišnog prostora od oko 2000 limenki, odnosno 30 kilograma materijala. Planirano je da se ovaj projekat nastavi i da se obezbedi još presa, koje bi bile postavljene na spoljašnje lokacije, kao što su plaže, turistička mesta, hoteli, kafići i restorani, ali i na unutrašnje lokacije, kao što su šoping centri, fakulteti, stanice itd. (danubeogradu.rs)