Naslovna » Izlasci » Festivali » Slobodna zona u Dvorani KCB i DOB
Slobodna zona - Indignados
Slobodna zona - Indignados

Slobodna zona u Dvorani KCB i DOB

Filmski festival Slobodna zona održaće se po osmi put od 2. do 7. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6) i Domu omladine Beograda (Makedonska 22).

Publika će imati prilku da vidi angažovane filmove iz savremene svetske produkcije, ali i iz regiona, pošto će biti predstavljeno pet najaktuelnijih autora hrvatske dokumentarističke scene.

Među odabranim ostvarenjima su „Muški film“ Nebojše Slijepčevića, „Blokada“ Igora Bezinovića, „Marijine“ Željke Sukove, „Bosa Noga – sasvim slučajna smrt“ Morane Komljenović, a u Beograd dolazi i Dana Budisavljević sa nagrađivanim dokumentarcem „Nije ti život pjesma Havaja“, koji je širom regiona pozdravljan desetominutnim ovacijama. Sa puno humora, iskreno i bez zadrške, autorka kroz ritual porodičnih ručkova, progovara o nerazumevanju i neprihvatanju različitosti u intimnom krugu svoje porodice.

Selektorskom timu Slobodne zone, Rajku Petroviću i Branki Pavlović, ove godine pridružila se gošća selektorka – višestruko nagrađivana hrvatska književnica Dubravka Ugrešić, u čijem izboru su filmovi koji se bave nekim od najvažnijih savremenih društveno-političkih tema. U njenoj selekciji je i dokudrama Tonija Gatlifa „Indignados“, zasnovana na političkom eseju „Pobunite se“ Štefana Hesela – borca pokreta otpora koji je preživeo koncentracioni logor Buhenvald. Njegov politički manifest je podstakao milione ljudi širom Evrope da izađu na ulice i demonstriraju protiv rastuće nepravde, ratova i moći finansijskih tržišta.

Novina ovogodišnjeg festivalskog izdanja je i prateći program ‘Noćni razgovori’ koje uređuje filozof Ivan Milenković, urednik Trećeg programa Radio Beograda. Tokom četri festivalske večeri, posle završene poslednje projekcije, brojni filozofi, politikolozi, pisci i društveni teoretičari pokušaće da iznova pokrenu mnoga važna pitanja, ali i da daju svoje odgovore na teme koje izabrani filmovi pokreću. U ovom konceptu četiri filma – četiri noćna razgovora izdvaja se film „Ponovo zajedno – 10 godina nakon rata“ Juna Haukelanda koji pruža fascinantan uvid u pokušaj mirovnog dijaloga između studenata srpske i albanske nacionalnosti na Kosovu, i u njihove napete susrete, prvo 1999. godine, neposredno pre bombardovanja, a potom i deset godina kasnije.

Publika će, kao i svake godine, imati ‘glavnu reč’ što se tiče ocenjivanja filmova, pa će festival dodeliti nagradu publike u vidu otkupljivanja televizijskih prava za pobednički film. Biće uručena i nagrada publici – vredna nagrada autoru najboljeg kratkog prikaza jednog filma sa Slobodne zone.

Karte za festival se mogu kupiti na blagajnama Dvorane Kulturnog centra Beograda i Doma omladine, po ceni od 250 dinara po projekciji. (danubeogradu.rs)

» » POGLEDAJTE PROGRAM « «

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.