Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Spomenici revolucije i narodnooslobodilačke borbe“ u KC „Grad“
Kozara
Kozara

„Spomenici revolucije i narodnooslobodilačke borbe“ u KC „Grad“

Od 10. (20.00) do 16. oktobra u Velikoj galeriji Kulturnom centru „Grad“ (Braće Krsmanović 4) biće otvorena izložba „Spomenici revolucije i narodnooslobodilačke borbe naroda bivše Jugoslavije nakon II svetskog rata“, projekat Branimira Prijaka i Nedima Zlatara.

Posle Drugog svetskog rata na prostoru nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, izgrađen je impozantan broj spomenika, koji veličaju zajedničku borbu ovdašnjih naroda protiv fašizma i okupacije.

Ove monumentalne građevine, izgrađene u cvatu komunističkog režima, nekada su imale mitološku veličinu u propagandi tadašnjeg društva, dok danas postoje (ako postoje) u potpuno drugačijem kontekstu. Većina ih je zanemarena i izignorisana, neki su uništeni, a neki su preuređeni u svetlu sadašnje propagande teritorije na kojoj se nalaze. Uzimajući nekadašnji koncept zajedništva, „bratstva i jedinstva“, i današnju tenziju nastalu cepanjem ove teritorije koje i danas traje, može se dobiti slika odnosa ovih naroda i teritorija, njihovog odnosa prema velikom i skorom delu istorije, i načina na koji spomenik kao pojava funkcioniše na određenoj teritoriji. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.