Naslovna » Porodica » Deca » U beogradskim parkovima krivo ogledalo i džinovska lupa

U beogradskim parkovima krivo ogledalo i džinovska lupa

Još jedan naučni eksponat ovih dana u Tašmajdanskom parku budi pažnju posetilaca, naročito najmlađih sugrađana. Reč je o takozvanom „Krivom ogledalu“ – još jednom eksponatu koji je sastavni deo ponude „Parka nauke“ na Adi Ciganliji, otvorenog prošle godine.

Uskoro će pored ovog eksponata biti postavljena i tabla koja objašnjava naučni fenomen koji ovaj eksponat demonstrira. Autor projekta „Parka nauke“ Nemanja Đorđević, u kratkim crtama objašnjava da krivo ogledalo pokazuje malim istraživačima duplu refleksiju, što znači da možemo videti kako nas vide drugi, ne kao lik u ogledalu, već kao na fotografiji.

U narednih nekoliko dana i Karađorđev park u blizini Narodne biblioteke dobiće jedan atraktivan naučni eksponat – „Džinovsku lupu“, visoku dva metra, preko koje će posetioci moći da promatraju svet kroz sočivo veličine jednog metra, „pa će tako stvari biti uveličane kao nikada pre“.

„Park nauke“ otvoren je prošle godine na Adi Ciganliji na inicijativu i uz podršku grada Beograda i jedini je takve vrste u Srbiji. U njemu se nalazi deset eksponata koji na zabavan i interaktivan način demonstriraju naučne fenomene iz fizike, matematike, psihologije opažanja, astronomije… Među eksponatima su „Zvučna ogledala“, „Čovek sat“, „Muzičke stolice“, šine koje objašnjavaju zašto voz ne ispada iz šina, „Plava planeta“, „Arhimedova klackalica“, „DNK penjalica“, „Periskop“, „Animirana vrteška“.

Kako kažu u JP „Ada Ciganlija“, „Park nauke“ jedan je od najposećenijih sadržaja koje nudi ovo beogradsko letovalište. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.