Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Uz zvuke fanfara otvoren 57. Sajam knjiga u Beogradu
Sajam knjiga 2012
Sajam knjiga 2012

Uz zvuke fanfara otvoren 57. Sajam knjiga u Beogradu

Međunarodni sajam knjiga sinoć je svečano otvoren na Beogradskom sajmu u prisustvu velikog broja gostiju iz inostranstva, izdavača i posetilaca.

Ovogodišnji praznik knjige, pod sloganom „Od A do Š“, otvorila je domaća pesnikinja Radmila Lazić, dok je posetioce ispred zemlje počasnog gosta pozdravila maćarska spisateljica Noemi Seči.

Predsednik organizacionog odbora sajma i član Gradskog veća Željko Ožegivić istakao je da je ogroman posao urađen da bi i ovaj sajam očuvao renome koji gaji već 57. godina.

– Beogradski sajam knjiga i dalje predstavlja najveću kulturnu manifestaciju ove vrste u jugoistočnoj Evropi, a po broju izlagača i posetilaca staje odmah iza Frankfurtskog, Lajpciškog i sajma knjiga u Parizu – ukazao je Ožegović.

Na sajmu će se predstaviti 478 izlagača, od kojih je 60 iz inostranstva. Na štandovima će, osim naslova srpskih i mađarskih pisaca, biti naslovi iz većine evropskih zemalja, Japana, Kine, Rusije, Irana, Brazila, Angole, i zemalja regiona, ali i prvi put oko 30 izdavača sa Kosova i Metohije.

Novina ovogodišnje manifestacije jeste akcija priklupljanja knjiga za biblioteke u Srbiji, koja se organizuje u saradnji sa studentima Filološkog fakulteta u Beogradu (Hala 4).

Urednica programa Sajma knjiga Olivera Stošić Rakić istakla je ranije da će uz povezanost srpske i mađarske kulture i književnosti dominatan pravac ovogodišnje manifestacije biti predstavljanje novih naslova, a noseća tema debata i stručnih skupova biće „Znakovi budućnosti“, u okviru koje će stručnjaci u oblasti izdavaštva, obrazovanja i bibliotečke delatnosti pokušati da ukažu na mogućnosti preosmišljavanja sveta.

U okviru 57. smotre biće dodeljene nagrade Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečja knjiga godine i Najlepša knjiga, kao i nagrada „Dositej Obradović“ za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti. Uručenje nagrada je planirano u četvrtak, 25. oktobra, u 12 sati u sali „Slobodan Selnić“, u okviru Hale 1a.

Poslednjeg dana sajma, 28. oktobra, predstavnik Mađarske predaće „Otvorenu knjigu“ predstavniku Poljske, narednom počasnom gostu Tradicionalno, „Školski dan“ biće 25. oktobar, kada će učenici, nastavnici, školski bibliotekari, studenti i profesori moći organizovano da posete sajam, dok će tradicionalni „Porodični dani“ biti 22. i 23. oktobar, kada su porodice u prilici da dobiju i posebne popuste za ulaznice.

Radno vreme sajma knjiga biće od 10 do 21 sat. Cene ulaznica ostale su iste kao i u protekle tri godine – pojedinačna karta iznosi 250 dinara, za grupne posete 150, a porodična ulaznica je 600 dinara. (Beoinfo)

loading...