Naslovna » BG svaštara » Književnost » Arhipelag: Olga Slavnikova – Laka glava
Olga Slavnikova - Laka glava (Arhipelag)
Olga Slavnikova - Laka glava (Arhipelag)

Arhipelag: Olga Slavnikova – Laka glava

Novi roman dobitnice nagrade „Ruski Buker“ Olge Slavnikove, „Laka glava“ objavila je izdavačka kuća „Arhipelag“.

Junak Olge Slavnikove, Maksim T. Jermakov, suočava se s moćnom službom bezbednosti koja od njega zahteva da u ime viših interesa izvrši samoubistvo. Tako se ovaj stručnjak za marketing, koji veruje da su mu poznati svi oblici modernih manipulacija, susreće s kafkijanskim košmarom u savremenoj Moskvi. Jermakov odlučuje da se bori s pretnjama i iskušenjima, što ga dovodi u dramatične situacije, uzbudljive preokrete i prilike u kojima dolazi do samih granica vlastitih moći.

Roman „Laka glava“, objavljen u prevodu Ljubinke Milinčić, ispunjen je nesvakidašnjim krimi zapletima, političarima i tajkunima, tajnim agentima i tajnim operacijama, avanturama na internetu i ljubavnim avanturama. Vrhunac romana jeste teroristički napad u stanici metroa koji potresa Moskvu.

Ovaj roman Olge Slavnikove je snažna slika savremene Moskve u kojoj se pokazuju još nezavršena tranzicijska iskustva i sasvim konkretni novi izazovi ovog grada. „Laka glava“ je prvi ruski roman u kome se junak suprotstavlja tajnim službama i državnoj bezbednosti.

„Arhipelag“ je u antologijskoj ediciji „Sto slovenskih romana“ objavio knjigu Olge Slavnikove „2017.“, za koji je autorka dobila nagradu „Ruski Buker“. U ovom izvrsnom ljubavnom, avanturističkom i političkom romanu Slavnikova govori o tome kako na stogodišnjicu Oktobarske revolucije, 2017. godine, u Rusiji počinje nova revolucija, u znaku istih ideologija i u identičnim uniformama koje su korišćene i pre sto godina. (danubeogradu.rs)