Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Beograđani bi sređivali Košutnjak

Beograđani bi sređivali Košutnjak

Više od 80 odsto Beograđana je spremno da se lično uključi u akciju sređivanja šume Košutnjak, dok je manje od 50 procenata spremno da plaća neku vrstu „zelene takse“, kada bi znali da taksa ide u prave ruke, pokazao je projekat o načinu korišćenja tog izletišta.

Građani su ocenili da su im potrebni sadržaji kao što su nove staze, više igrališta za decu, ali i zonirane površine, kako bi se tačno znalo koji je prostor za rekreaciju, koji za piknik ili igranje dece, rečeno je na predstavljanju projekta „Potrebe posetilaca i način korišćenja šume Košutnjak“.

U ispitivanju, koje je sprovelo Udruženje „Eko priroda“ uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine, učestvovalo je više od 500 korisnika različitog pola i uzrasta, koji žive na teritorijama opština u blizini šume Košutnjak. Autori projekta bavili su se proučavanjem šume Košutnjak s posebnim akcentom na značaj ove šume, potrebama posetilaca i načinom korišćenja ove šume. Cilj projekta, predstavljenog na Šumarskom fakultetu u Beogradu, jeste da pokaže da je očuvanje šuma, razvoj njenih estetskih, ekoloških i rekreativnih funkcija neophodno u današnjem razvoju gradova.

Ocenjeno je i da je uključivanje građana i posetilaca u donošenju odluka od velike važnosti, jer se na taj način dobijaju odgovori na pitanja – šta je to što posetioci žele i koje su njihove potrebe. (Zelena Srbija)

loading...