Naslovna » BG svaštara » Književnost » Čarobna knjiga: Srpske narodne bajke za decu XXI veka
Srpske narodne bajke za decu XXI veka
Srpske narodne bajke za decu XXI veka

Čarobna knjiga: Srpske narodne bajke za decu XXI veka

Izdavačka kuća „Čarobna knjiga“ objavila je „Srpske narodne bajke za decu XXI veka“.

Bajke su oduvek bile najomiljenije dečje štivo, a onima nešto starijima prozor u zaboravljeni svet mašte i dobar način da se druže sa svojom decom. Ali, u sjaju Andersenovih bajki i čudesnog sveta Volta Diznija, divne srpske narodne bajke kao da su zaboravljene. To ne treba da nas čudi, imajući u vidu arhaičan, deci prilično neprilagođen stil kojim su napisane, kao i postojanje obilja zastarelih i nepriličnih moralnih „pouka“.

Projekat „Srpske narodne bajke za decu XXI veka“ predstavlja modernu adaptaciju tekovina bogate srpske tradicije, prilagođenu estetskim i moralnim normama savremenog društva i napisanu modernim jezikom. Knjiga je sačinjena od 19 bajki, među kojima su „Baš-Čelik“, „Devojka brža od konja“, „Tamni vilajet“, „Biberče“, „Nemušti jezik“, „Čardak ni na nebu ni na zemlji“… Struktura bajki je stilski i kompozicijski ujednačena veštim perom vrsnih i talentovanih književnika: Darka Tuševljakovića, Davida Albaharija, Dragana Velikića, Aleksandre Glovacki i Ota Oltvanjija.

Knjiga bajki ne bi bila celovita da nije ilustracija koje te priče oživljavaju. Fantastični crteži Petra Meseldžije, Dragana Bibina, Alekse Gajića, Duška Bjeljca, Vladislava Pantića, Vanje Todorić, Željka Paheka, Siniše Banovića, Vladimira Matića Kuriljova i Gorana Josića svojim umećem živopisno dočaravaju lepotu i fantaziju bajkovitog sveta iz davnina. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.