Naslovna » BG svaštara » Književnost » Čarobna knjiga: Živojin Ivković – Pustinja
Čarobna knjiga: Pustinja - Živojin Ivković
Čarobna knjiga: Pustinja - Živojin Ivković

Čarobna knjiga: Živojin Ivković – Pustinja

Izdavačka kuća „Čarobna knjiga“ objavila je roman „Pustinja“ koji je napisao Živojin Ivković.

To nije ljubavni roman, već knjiga o ljubavi čoveka prema porodici, ženi i Bogu, ali i o ljubavi Boga prema čoveku. Ovo nije knjiga koja daje odgovore, ovo je knjiga koja će vas dok je čitate nagnati da razmišljate i da preispitujete, da rušite tabue i otkrivate sebe.

Šimun živi mirnim, pregalačkim životom s porodicom u Jerusalimu. Sve se menja kada Varava ubije njegovu kćerku Rebeku. Pošto Pontije Pilat usled zakulisnih političkih intriga i interesa oslobodi osuđenog Varavu, Šimun odlučuje da se osaveti verujući da će tako, svojom rukom ostvariti pravdu i ubija zločinca i beži. Progoneći ga, bahati rimski vojnici izazivaju smrt njegove žene Sare. Posle tih tragedija, Šimun odlazi u pustinju vapeći za jedinim mogućim izlazom – smrću. Ali tu se neočekivano sreće s bićem čiju prirodu ne prepoznaje – da li je to sin božji, Bog, Sotona ili Šamhazal, jedna od njegovh emanacija? Šimun spoznaje da ništa nije onakvo kakvim bismo, usled svoje ograničenosti i samoljubivosti, želeli da bude…

Šimunova drama u pustinji narativno se prepliće s doživljajima njegovog starijeg sina Aleksandra koji takođe vapije za pravdom videći njeno ostvarenje u delatnom Mesisi, kao i poslednjim časovima života Isusa Hrista opisujući njegovo okruženje drugačijim no ono na koje smo navikli.

Roman „Pustinja“ predstavlja višeslojno, provokativno i kontroverzno viđenje događaja koji su izmenili tok svetske civilizacije, napisano kroz prizmu piščeve lične tragedije sa kojom se čitalac emotivno identifikuje čineći osobnu tragediju univerzalnom. „Pustinja“ oslikava društvo i preispituje ograničenost čovečje prirode, postojanje sudbine ili pak dela božje promisli, kao i pitanje dobra i zla. „Pustinja“ je roman koji u srpsku književnost uvodi kritički teološki diskurs na nov, u svakom slučaju drugačiji, promišljen i provokativan način. (danubeogradu.rs)