Naslovna » BG svaštara » Debata na temu intezivnije upotrebe bicikla u Beogradu

Debata na temu intezivnije upotrebe bicikla u Beogradu

Javna debata „Pospešivanje upotrebe bicikla u urbanom saobraćaju u Beogradu“ održana je u organizaciji gradskog Sekretarijata za saobraćaj i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNDP).

Sekretarijat za saobraćaj intezivno se u poslednje vreme bavi ovom temom, kako bi se povećao procenat aktivnih biciklista u saobraćaju, ukazao je resorni sekretar Bojan Bovan, u sali za konferencije Gradske uprave.

On je podsetio da je poslednjih nekoliko godina biciklizam u našem glavnom gradu u ekspanziji, posebno na teritoriji Novog Beograda, jer je njegova struktura pogodna za razvoj biciklizma. Takođe, potrebno je, pored Novog Beograda, razvijati biciklističku infrastrukturu na teritoriji celog grada, kako bi što veći broj sugrađana koristio bicikl kao prevozno sredstvo, istakao je Bovan i najavio formiranje komisije koja će sa biciklističkim udruženjima pokušati da poboljša položaj biciklista u srpskoj prestonici.

Stalni predstavnik UNDP-a u Beogradu Vilijam Infante zahvalio se Sekretarijatu za saobraćaj na učinjenim koracima u promociji korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva i izrazio zadovoljstvo što će buduća komisija omogućiti dalje unapređenje ove oblasti.

Učesnici debate su najavili da će se u narednom periodu krenuti u realizaciju nekoliko novih projekata, pre svega u povezivanju starog i novog dela grada, prilagođavanje biciklistima delova na donjem Dorćolu i zemunskom keju, kao i iscrtavanje biciklističke staze u Ulici kneza Miloša. (Beoinfo)