Naslovna » BG svaštara » Društvena igra „Monetura“: Turnir u NBS
Monetura
Monetura

Društvena igra „Monetura“: Turnir u NBS

U sredu, 5. decembra od 12.00, biće održan turnir u društvenoj igri „Monetura“, u prostorijama Narodne banke Srbije (Kralja Petra 12).

Za turnir se mogu prijaviti svi zainteresovani od 15 do 30 godina, tako što će na e-mail adresu a.zdravkovic@beograd.gov.rs poslati ime i prezime, datum rođenja, kontakt telefon, lični e-mail i zanimanje/obrazovanje, najkasnije do ponedeljka, 3. decembra u 12.00. Broj takmičara po turniru je 20, pa će se grupa formirati od 20 najbržih. Takmičari su u obavezi da se detaljno upoznaju sa pravilima igre, tj. da će se od njih očekivati da kada dođu na turnir budu upućeni.

Zbog upoznavanja prvo stručne, a zatim i šire javnosti s vođenjem monetarne politike, Narodna banka Srbije je osmislila društvenu igru koja na zabavan, maštovit i interesantan način uvodi njene učesnike u svet kreiranja i sprovođenja monetarne politike, u skladu sa izazovima koji se pred nju svakodnevno postavljaju.

Upoznavanje domaće javnosti s načinima vođenja monetarne politike kroz društvenu igru „Monetura“, a posebno s pojmom inflacije (od čega zavisi, kako se kreće i šta sve utiče na njeno kretanje) predstavlja novi vid finansijske edukacije koji će NBS sprovoditi u skladu sa svojim društveno odgovornim vrednostima i ciljevima.

„Monetura“ je društvena igra na tabli koja predstavlja funkcionisanje NBS u uslovima održavanja kontrolisane inflacije putem kreiranja i sprovođenja monetarne politike u odnosu na konkretne situacije i uticaje. Igranje Moneture ne zahteva prethodno ekonomsko predznanje, već samo dobru volju i želju da se, kroz igru i nadmetanje, učesnici upoznaju sa funkcionisanjem monetarnog sistema.

Igrač se postavlja u ulogu guvernera Narodne banke Srbije koji se suočava s realnim životnim situacijama u kojima naš monetarni sistem može da se nađe i tako, korišćenjem odgovarajućih mera koje primenjuje Narodna banka, utiče na datu situaciju. Primenom odgovarajućih mera igrač osvaja ili smanjuje broj poena i inflaciju održava u granicama željene vrednosti. Poeni koji se osvajaju u igri predstavljaju glavno obeležje uspešnosti: stopu inflacije, vrednost dinara i poverenje građana. Pored toga, moraju da se ispune tri zahteva (stabilnost cena, finansijska stabilnost i nezavisnost Narodne banke) koji omogućavaju članstvo u monetarnom sistemu Evropske unije. Pobednik igre je onaj igrač koji prvi ispuni sve navedene zadatke i u unutrašnjem krugu table dođe do kraja – do prosečne inflacije Evropske unije.

Igra je namenjena učenicima srednjih ekonomskih škola, studentima ekonomskih i drugih fakulteta na kojima se proučavaju predmeti iz bankarstva i finansija, zaposlenima u NBS i svima onima koji bi želeli da se, kroz zabavu i druženje, bliže upoznaju s vođenjem monetarne politike. Igra će takođe biti dostupna i zaposlenima u drugim centralnim bankama, gostima i saradnicima NBS koji će, zahvaljujući dvojezičnim objašnjenjima, moći da je koriste bez ograničenja. (danubeogradu.rs)