Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival kineskog filma 2012 u Kinoteci
Ratnici oluje
Ratnici oluje

Festival kineskog filma 2012 u Kinoteci

Od 7. do 11. novembra u Kinoteci će biti održan Festival kineskog filma. Manifestaciju će otvoriti film „Poruka“ (Feng sheng), reditelja Čena Guofua i Gaoa Kunšua.

Posle velikog uspeha proslogodišnje Nedelje kineskog filma u Muzeju jugoslovenske kinoteke, Ambasada Narodne Republike Kine i Kinoteka predstavljaju festival na kome će biti prikazano devet dugometražnih igranih filmova iz najnovije kineske produkcije.

Kineski film je već dugi niz godina prisutan na najznačajnijim filmskim festivalima ali kinesku kinematografiju ne čine samo ta festivalska ostvarenja već veliki broj filmova koji pune bioskope ne samo u Kini već i u značajnom delu Azije. Organizatori su odlučili da budu prikazana filmovi različitih žanrova koji će na najbolji način pružiti publici u Beogradu presek savremene kineske filmske produkcije.

Film otvara psihološki triler smešten u vreme početka II svetskog rata. Istorijske teme će biti prisutne i u filmovima „Telohranitelji i ubice“ koji se bavi turbulentnim događajima sa samog početka 20. veka, kao i u filmu „Konfucije“ koji se bavi životom ovog velikog vođe i mislioca. Tematika II svetskog rata biće prisutna i u filmu „Istočni vetrovi“ koji prikazuje događaje vezane za napad na Perl Harbur iz jednog potpuno novog ugla.

Biće prikazani i filmovi čiji se autori bave savremenim životom kroz porodične i ljubavne drame poput „Izgubljen na putovanju“, „Tog leta“ i „Sneg u Tajpeju“ ali i „Gradski majmuni“ – o atraktivnim ekstremnim sportom parkurom koji je sve rasprostranjeniji među ljubiteljima takozvanih „adrenalinskih“ sportova.

Selekcija filmova ne bi bila potpuna i bez jednog pravog akcionog spektakla „Ratnici oluje“. To je delo o iskonskoj borbi dobra i zla uz kombinaciju drevnih borilačkih veština i najsavremenije filmske digitalne tehnologije. (danubeogradu.rs)

» PROGRAM «