Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival venecuelanskog filma 2012 u Kinoteci
Miranda regresa
Miranda regresa

Festival venecuelanskog filma 2012 u Kinoteci

U Muzeju jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) biće održan Festival venecuelanskog filma, od 26. do 30. novembra.

Kinoteka i Ambasada Venecuele po prvi put organizuju Festival venecuelanskog filma. Publika će imati priliku ne samo da sagleda presek savremene filmske produkcije Venecuele putem igranih filmova već i da se upozna sa društvenim i istorijskim promenama kroz koje je prošla ova zemlja u prethodnom periodu kroz tri dokumentarna filma od kojih jedan potpisuje i čuveni američki reditelj Oliver Ston (Oliver Stoun).

Festival će otvoriti film „Pobuna u Karakasu“ (El Caracazo) iz 2005. godine koji se bavi turbulentnim događajima tokom 90-tih godina 20. veka, reditelja Romana Čalbauda (Roman Chalbaud) koji potpisuje i istorijski spektakl „Zamora“ iz 2009, o jednom od boraca protiv španskog kolonijalizma u 19. veku. Na programu će biti još jedan istorijski spektakl, film „Povratak Mirande“ (Miranda regresa) Luisa Alberta Lamate (Luis Alberto Lamata) koji se takođe bavi borbom za nezavisnost od kolonijalizma i koji prati drugog velikana venecuelanske istorije, generala Franciska Mirandu. Program igranih filmova zaokružuju još i komedija „Komanda Iks“ (Comando X) Hoze Antonia Varele (Jose Antonio Varela) kao i romantična drama „Zaljubljene kuce“ (Perros corazones) rediteljke Karmen La Roče (Carmen La Roche).

Selekcija dokumentarnih filmova donosi izuzetno zanimljiva ostvarenja od kojih je zapravo samo jedan venecuelanske produkcije, „Kada je kompas pokazao jug“ (Cuando la brujula marco el Sur) iz 2007. godine, rediteljke Laure Vaskez (Laura Vasquez) dok su ostala dva filmovi koji se bave savremenom istorijom Venecuele; film „Južno od granice“ (South of the Border / Al Sur de la frontera) gore pomenutog Olivera Stona u kojem su glavni sagovornici ovog čuvenog reditelja predsednici Venecuele i Kube, Hugo Čavez (Hugo Chavez) i Raul Kastro (Raul Castro) i film „Revolucija neće biti emitovana“ (The Revolution Will Not Be Televised / La revolution no sera trasmitida) u zajedničkoj režiji Kim Bartlej (Kim Bartley) i Donnače Obrajan (Donnacha O’Brian).

Filmovi iz Venecuele su veoma prisutni na festivalima u Južnoj i Centralnoj Americi. Organizatori su već počeli sa selekcijom filmova za sledeću godinu i očekuju da će i ova manifestacija tokom godina postati tradicionalna. (danubeogradu.rs)

PROGRAM »

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.