Naslovna » Izlasci » Izložbe » Fotografije španskih reditelja Oskara Fernandesa Orenge
Oskar Fernandes Orengo sa Pedrom Almodovarom
Oskar Fernandes Orengo sa Pedrom Almodovarom

Fotografije španskih reditelja Oskara Fernandesa Orenge

Izložba dokumentarnih fotografija pedeset najpoznatijih španskih reditelja autora Oskara Fernandesa Orenge biće otvorena u utorak, 27. novembra, u 19.00 u Institutu „Servantes“.

Posetioci će moći da vide portrete Pedra Almodovara, Bigasa Lune, Leona de Aranoe i brojnih drugih autora. Izložbu će otvoriti autor uz prisustvo direktora Instituta „Servantes“ u Beogradu Antonia Lasara Gosala. Izložba će biti otvorena do 15. januara i besplatna je za posetioce.

Oskar Fernandes Orengo započeo je 2001. godine projekat kojim se bavi i danas. Želeo je da napravi fotografije, dokumentarne, lične, za buduće arhive najpoznatijih španskih reditelja. Tokom ovih deset godina slikao je više od 50 najvećih imena španske i svetske kinematografije čija lica obično ne poznajemo jer se nalaze iza kamere, ali zato odlično poznajemo njihove filmove. Oskar Fernades Orengo je pružio mogućnost rediteljima da sami izaberu mesto na kojem žele da se slikaju, daleko od radnog okruženja. Birali su veoma intimna mesta, pokazali su nam svoje domove, parkove u kojima vole da razmišljaju ili neka druga lična mesta. Autor nije retuširao fotografije, niti je menjao fokus originalnih crno-belih snimaka, a koristi nesvakidašnji panoramski format koji mu omogućava da portrete potpuno uklopi u kontekst, sa namerom da se na taj način sjedini specifičnost i jedinstvenost svakog sineaste i njegovo direktno okruženje.

Oskar Fernandes Orengo (San Sebastijan, 1971) završio je fotografiju na Univerzitetu u Katalunji. Od 1997. godine radio je reklame za Michellin, Deutche Bank, opštinu Barselone i mnoge druge. Njegova izložba obišla je već Berlin, Stokholm, Buenos Aires, Limu, Santjago de Čile, Brisel i mnoge druge gradove. Pored ove izložbe realizovao je i izložbu „Svakodnevna scena“ sa najpoznatijim španskim glumcima. Takođe, objavio je 2011. knjigu o najpoznatijim režiserima sa Filipina. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.