Naslovna » BG špijun » Geteborg – prozor Švedske

Geteborg – prozor Švedske

Kosmopolitski grad Geteborg je kulturno, privredno i upravno središte severne Evrope.

Drugi švedski grad po veličini i značaju nalazi se na Skandinavskom poluostrvu, na raskrsnici tri glavna grada – Stokholma (470 km, jugozapadno), Osla (290 km, južno) i Kopenhagena (320 km, zapadno). Grad iz koga su potekli „Volvo“, „SAAB“ i „Ericsson“ najveća je skandinavska luka, a 30 kilometara od centra nalazi se savremeni Aerodrom Landveter.

Grad je smešten na ušću reke Jeta Olv, na Severnom moru, a klima je pod uticajem mora i Golfske struje – kontinentalna. Zime su blaže, leta svežija; najtoplije je tokom jula i avgusta – do 21 °C, a najhladnije je od decembra do februara kad je temperatura često ispod nule.

Ispred Geteborga se nalazi niz malih ostrva. Ona su mahom kamenita, ali su blizu grada. Sa izvanrednim uslovima za sportove na vodi, ostrva su važna vikend-odredišta gradskog stanovništva željnog odmora.

Staro gradsko jezgro smešteno na veštačkom ostrvu privlači najveću pažnju turista. Jedan od simbola grada je Riblja pijaca, a nezaobilazna je Gradska saborna crkva i zdanje starog suda nastalo u 19. veku. Znamenitosti Geteborga su i Glavna železnička stanica, Opera, jedan od najvećih u Skandinaviji – Geteborški univerzitet i najveći skandinavski stadion Ulevi.

Glavna ulica je Kungsportvenin, dok je „srce“ grada Trg Gusva Adolfa. U turističkim turama nezobilazna je tvrđava Skansen Kronan i boemska ulica Langatan. Najznačajniji muzeji su Gradski i Muzej umetnosti, kao i Muzej svetske kulture, dok tokom proleća i leta turisti hrle u Botaničku baštu.

Najbolji restorani su smešteni u ulici Linnégatan, a najviše preporuka ima „Pizzeria Kastell“ u kojoj se jede navodno „najbolji kebab“ u gradu. Glavni šoping centri su „Nordstan“ i „Arkaden“. (danubeogradu.rs; fotografije: goteborg.com/Dick Gillberg i Kjell Holmner)

[slideshow id=23]