Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba Narodnog muzeja „Više od portreta“ u Starom dvoru

Izložba Narodnog muzeja „Više od portreta“ u Starom dvoru

Do januara 2013. godine, svake subote i nedelje od 10.00 do 17.00, u Starom dvoru (Dragoslava Jovanovića 2) biće otvorena izložba Narodnog muzeja „Više od portreta“ autorke Evgenije Blanuše. Ulaz je slobodan.

Nastavljajući realizaciju projekta „Blago nama“, Narodni muzej u holu Starog dvora četvrti put ove godine zainteresovanim posetiocima predstavlja različite istorijske epohe, raznovrsne pojave i pojedince koji su naš grad učinili velikim i značajnim. Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković podsetila je da stalna postavka javnosti nije dostupna već devet godina, te da samo tokom tematskih izložbi i u posebnim prilikama publika ima mogućnost da se susretne s vrednostima koje se čuvaju u muzeju.

– Želja da se naša kulturna baština predstavi građanima upravo je realizovana projektom „Blago nama“. Zahvaljujući izložbama u Starom dvoru, i stručnjaci i posetioci u prilici su da istraže u kojoj meri kulturna baština postaje važan deo identiteta Beograda i kakvim su nitima povezani naša prošlost i sadašnjost. Tokom proteklih meseci na hiljade ljubitelja umetnosti bili su u prilici da se prisete ili da se prvi put susretnu sa izuzetnim delima, koja oslikavaju različite epohe i lica Beograda – kazala je Bojana Borić Brešković.

Autorka izložbe viši kustos Evgenija Blanuša vešto interpretira dvojaku percepciju umetnika, pružajući nam mogućnost da na različite načine sagledamo velikane čija remek-dela susrećemo šetajući gradskim pejzažima. Istražujući značenje i funkciju skulpture u muzejskim zbirkama i javnom prostoru podstaknuti smo da ispitamo naš odnos prema umetnosti, njenom uticaju na naše živote i grad u kome živimo. Pored činjenice da svedoče o izuzetnim ličnostima koje su svojim stvaralaštvom oplemenile brojne muzejske postavke ili pak urbane pejzaže, izložene skulpture i crteži nam omogućavaju da bolje upoznamo umetnike zahvaljujući kojima mesta pored kojih svakodnevno prolazimo oplemenjuju našu svakodnevicu.

Tokom trajanja izložbe „Više od portreta“ posetioci Starog dvora mogu da vide skulpturalne autoportrete Ivana Meštrovića, Simeona Roksandića i Tome Rosandića, Meštrovićevu autokarikaturu, kao i karikature Roksandića i Rosandića koje su načinile njihove kolege Beta Vukanović i Anđeo Uvodić. Stručno vođenje kroz postavku organizovano je u 13.00. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 060/8075-035. (Beoinfo)