Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Siguran evropski dom“ u Likovnoj galeriji
Siguran evropski dom - Dejan Kaluđerović
Siguran evropski dom - Dejan Kaluđerović

Izložba „Siguran evropski dom“ u Likovnoj galeriji

U Likovnoj galeriji KCB (Knez Mihailova 6) od 15. novembra (19.00) do 5. decembra biće otvorena izložba „Siguran evropski dom“ čiji je autor istoričarka umetnosti i slobodna kustoskinja Marina Martić.

Naziv „Siguran evropski dom“ izložba duguje grupi The Clash, odnosno pesmi „Safe European Home“ iz 1978. Ova pesma, kao uostalom čitav opus The Clash, odnosi se sa ironijom prema ideološkom stereotipu bezbednog, bogatog društva koje je zasnovano na ekonomskom prosperitetu i uvažavanju ljudskih prava.

Danas, više od dvadeset godina kasnije preispitivanje evropskog projekta postalo je centralni motiv savremene teorijske produkcije, ali i tema koja se često javlja u popularnoj kulturi i savremenoj umetnosti. Najčešće postavljano pitanje je da li diskurs o evropskom identitetu ima ideološku ulogu, da li su „evropske vrednosti“ puki eufemizam koji treba da legitimiše politiku diskriminacije, isklučivosti i represije?

U svom tekstu „Evropa je mrtav politički projekat“, poznati francuski filozof Etjen Balibar predviđa da će sledeću fazu evropske dezintegracije karakterisati rasizam, ksenofobija i nasilje. Primetno je da se u našoj sredini evropski koncept prihvata kao ideološki stereotip, i da se nedovoljno kritički preispituje. Namera je da ova izložba inicira kritičko preispitivaje tog stereotipnog viđenja evropskog projekta. Na izložbi će učestvovati Siniša Ilić, Dejan Kaluđerović, Aleksandar Maćašev, Nikoleta Marković i Tanja Marković.

Radno vreme galerije je od 11.00 do 21.00, osim ponedeljkom. (danubeogradu.rs)

loading...