Naslovna » Izlasci » Izložbe » Miša Kubal: Platonovo ogledalo
Miša Kubal - Platonovo ogledalo
Miša Kubal - Platonovo ogledalo

Miša Kubal: Platonovo ogledalo

Od 8. novembra (19.00) do 9. decembra u Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14) biće otvorena izložba Miše Kubala „Platonovo ogledalo“.

Izvor svetlosti, refleksija, siluete i odraz – umetnik koji se bavi svetlosnim instalacijama, Miša Kubal, prenosi u svoj medij određenu situaciju iz Platonove pećine, jednog od centralnih dela evropske filozofije: „Platonovo ogledalo“ je instalacija, video projekcija i fotografija. Tu nastaju naizgled beskrajne transformacije stvarnosti u refleksiji i obrnuto.

Miša Kubal, iz Dizeldorfa, jedan je od retkih umetnika koji svetlost oduvek posmatra kroz (društveno-)političku dimenziju i koristi ga na taj način u mnogobrojnim delima i instalacijama. Dopuna ovom projektu predstavlja 40 crno-belih CT-fotografija, kompjutersko tomografskog pristupa putem fotografskih i video aparata, proširujući diskurs između stvarnosti i njene reprodukcije.

U okviru ovog projekta uspostavljeni su novi načini pregovaranja između politike svetla i medija. U svom novom projektu „Platonovo ogledalo“, Miša Kubal uvodi dva nova aspekta: perceptivno estetsku komponentu i mogućnost inovativnog načina generisanja fotografije putem kompjuterske tomografije.

Putujuća izložba Goethe-Instituta do sada je prikazana u Sidneju, Krakovu, Minhenu, Bukureštu, Sofiji, Londonu, Lisabonu i Solunu. Na otvaranju izložbe biće i umetnik, a razgovor o projektu biće organizovan 9. novembra u 18.00; učesnići razgovora: Dankan Vajt, Kristian Kati, Stevan Vuković, Zoran Erić i Miša Kubal.

Radno vreme Salona je svakog dana (osim utorkom) od 12.00 do 20.00. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.