Naslovna » BG servis » Nivo buke u Beogradu veći 10 do 15 decibela od dozvoljenog

Nivo buke u Beogradu veći 10 do 15 decibela od dozvoljenog

U Beogradu se nivo buke iz godine u godinu povećava za jedan do dva decibela, pokazale su analize Gradskog zavoda za javno zdravlje.

„Merenja pokazuju i da nivo buke danju i noću, prelazi 10 do 15 decibela od maksimalno dozvoljene granične vrednosti, na više od 50 odsto mernih mesta u centru grada i stambenim zonama“, rekao je predstavnik tog zavoda Marko Rafajlović.

On je na konferenciji o buci koja se održava u Beogradu kazao da se merenje buke u glavnom gradu sprovodi dva puta godišnje, u proleće i u jesen, na 35 mernih mesta i da je za stambene zone dozvoljeni maksimalni nivo buke 55 decibela danju, a 45 decibela od 22.00 do 6.00.

„Kritične tačke sa najvećom bukom su uglavnom velike saobraćajnice u gradu, pre svega Bulevar despota Stefana, Bulevar vojvode Mišića i ulica Teodora Drajzera“, kazao je on i prezicirao da je u saobraćajnom špicu u Bulevaru vojvode Mišića izmerena buka od 68 do 72 decibela.

Rafajlović je kazao da su većoj buci od dozvoljene, od šest do 10 decibela, izloženi i stanovnici stambenih zona u Novom Bogradu, oko ulica Bulevar Mihajla Pupina i Pohorske. On je izrazio očekivanje da će najavljano pravljenje mapa buke i zoniranje grada omogućiti da se sprovedu adekvatne mere zaštite od buke što će pomoći boljem zdravlju stanovništva. (Zelena Srbija)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.