Naslovna » BG servis » Novi park i spomen-obeležje Dijani i Radomiru u Bana Ivaniša

Novi park i spomen-obeležje Dijani i Radomiru u Bana Ivaniša

Trećeg novembra navršava se godinu dana od tragedije u Ulici Bana Ivaniša u kojoj su stradali studenti Dijana Đorović i Radomir Vučković.

Na inicijativu njihovih kolega iz Studentskog doma „Slobodan Penezić Krcun“, koju su uputili gradonačelniku Beograda, mesto gde su Dijana i Radomir stradali pretvoren je u park, a u spomen na njih vajar Ivan Grčnar izgradio je i postavio skulpturu „Dve vertikale“. Borko Janković, upravnik Studenstkog doma „Slobodan Penezić Krcun“, ističe da u toj ustanovi živi 759 akademaca, koji najmanje tri puta dnevno prolaze kroz ovaj park odlazeći na obrok u menzu susednog doma „Rifat Burdžević“.

– Zahvalni smo gradu Beogradu što je inicijativa prihvaćena i što smo na ovakav način zajedno odali poštu našim kolegama Dijani i Radomiru. Park je ovom rekonstrukcijom postao bezbedniji, imajući u vidu da je ranije ovo mesto bilo dosta mračno, a staze i ulica uski – rekao Janković.

Vajar Ivan Grčnar, nekadašnji stanovnik ovog studentskog doma, poklonio je jednu od svojih skulptura kako bi oživeo uspomenu na svoje kolege.

– „Dve vertikale“ stoje ovde kao podsećanje na divne ljude. Verujem da ćemo svi brinuti i čuvati park i ovo obeležje – kaže Ivan Grčnar.

Nenad Đoković, student završne godine Saobraćajnog fakulteta i jedan od potpisnika inicijative za izgradnju parka, istakao je da se iskreno nada da će se park sačuvati i da neće biti vandalizma.

– Pošto je, zahvaljujući gradu Beogradu, park izgrađen i osvetljen, verujem da će još mnoge generacije studenata u njemu provoditi vreme bezbrižno, čak i tokom noći – kaže Nenad, jedan od stanara u „Peneziću“.

Sve što je u parku izgrađeno, kako kažu u „Zelenilu“, napravljeno je u saradnji i uz sugestiju studenata i stanara, tako da ovaj prostor sada ima potpuno novi karakter. Radnici „Zelenila“ postavili su nove, trobojne staze, a duž njih je postavljen novi ivičnjak. Postavljeno je osam klupa i obnovljen travnjak. Direkcija za puteve proširila je ulicu, a izgrađen i novi trotoar. Park je dobio rasvetu, a postavljena skulptura dekorativno je osvetljena. (Beoinfo)