Naslovna » BG servis » Obnova pešačkih staza i parkinga u Bloku 70a

Obnova pešačkih staza i parkinga u Bloku 70a

Pošto je, pre svega mesec dana, otvoren rekonstruisani park u Bloku 70a, u ovom delu Novog Beograda ponovo su ekipe „Beograd-puta“ i „Zelenila“, koje obnavljaju parking mesta i pešačke staze u naselju. Ovi radovi rezultat su inicijative koja je tokom otvaranja obnovljenog parka predata Dejanu Živkoviću, pomoćniku gradonačelnika Beograda, i Aleksandru Šapiću, predsedniku opštine Novi Beograd, a koji su tim povodom danas posetili stanovnike Bloka 70a.

Dejan Živković je naglasio da je inicijativa žitelja jednog naselja najkorisniji putokaz nadležnim službama, jer ljudi koji tu žive najbolje znaju sa kakvim problemima se suočavaju i koji su njihovi prioriteti.

– Ovo je još jedna od inicijativa građana Bloka 70a. Tokom redovnog održavanja parking mesta, građani su zamolili da se urede i okolne staze, trotoari i prilazi stambenim zgradama. Na svemu tome nije rađeno poslednjih 30 godina, pa će, pored novog puta, parking mesta i staza, biti postavljeni i stubići za sprečavanje parkiranja na trotoarima, čime će deca koja tim putem idu u školu i stanari biti bezbedniji, a ceo kraj mnogo uređeniji i lepši. Danas smo ovde dobili i inicijativu da se iza zgrade u broju 59 postojeći parkić uredi tako da dobije i jedan sportski teren, te ćemo i to pokušati da uključimo u plan za sledeću godinu – rekao je Živković.

Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd, kazao je da se dijalog sa stanovnicima novobeogradskih naselja nastavlja i da je njihova inicijativa od najvećeg značaja za lokalnu samoupravu.

– Ne postoji čovek koji bolje može znati od samih stanovnika jednog naselja šta su njihove potrebe. Naravno, nikada nećemo moći sve da uradimo, ali zato postoje prioriteti koje će odrediti sami građani, a obnova u ovom naselju je dobar primer za to. Najvažnije u svemu tome jeste da sugrađani znaju da će uvek naići na iskrenu reakciju, u kojoj će zaista saznati da li je nešto i kada moguće uraditi. Danas smo dobili inicijativu i za deo koji se nalazi preko puta ulice, gde su neka parking mesta u lošem stanju, a kako je to veoma blizu sadašnjeg mesta radova, naše službe će uraditi i taj deo posla – kazao je Aleksandar Šapić.

Kako su radovi bili prilika da se u kraju okupe i predsednici skupština stanara koji su potpisnici inicijative uređenja ovog dela Bloka 70a, naišli smo na više nego pozitivne reakcije.

– Kao predsednici skupština stanara u Omladinskih brigada 49-85 imali smo sastanak pre svega tri nedelje sa predstavnicima grada i opštine i zaprepašćeni smo brzinom reakcije, od ovoga brže ne može. Oni su objedinili „Beograd-put“ i „Zelenilo“, organizovali posao i kao što vidite, radi se punom parom – rekao je Milan Hrecak, jedan od predsednika skupštine stanara.

Živomir Prišunjak, predsednik stanara u broju 81, kaže da je veoma zadovoljan onim što se danas radi u njegovom bloku.

– Od kada smo se uselili, a tome ima više od 30 godina, nismo ništa dobili, uprkos raznim obećanjima. Obnovljen je park, ponovo su nam uređeni parkinzi koje je korenje drveća dobrano izvalilo, a sada na red dolaze i staze, trotoari i prilazi. Svi zajedno gledamo kako se radi, i puno nam je srce što se na nas obratila pažnja – kaže Prišunjak.

– Ovo je veliki posao i za nas, i za opštinu, i grad, verovatno to dosta i košta, ali vredi. Znate, kad u nešto investirate kako treba, onda to i traje, a ovi momci iz gradskih preduzeća to dobro rade, svaka im čast. Ne smeta im ni vreme, tu su svaki dan od 7 do 19 časova i kada vidite toliki trud, ne možete da kritikujete, jednostavno nemate pravo na to, jer se kraj menja pred vašim očima – kaže Vladimir, jedan od onih koji žive u okolnim zgradama.

Do početka zime biće završeno ukupno 300 parking mesta i 600 metara pešačkih staza i internih saobraćajnica, na terenu je svakodnevno tridesetak radnika, a kraj radova predviđen je za 15. decembar. (Beoinfo)