Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Od iduće godine „Fly Niki“ ukida letove za Beograd

Od iduće godine „Fly Niki“ ukida letove za Beograd

Niskotarifna kompanija „Fly Niki“ od leta iduće godine ukinuće direktne linije iz Beča za Beograd, Sofiju i Bukurešt, čime će austrijska kompanija AUA povratiti svoj monopolski položaj na ovim destinacijama.

Letnjim redom letenja, iduće godine, linije iz Beča za Sofiju, Bukurešt i Beograd više neće biti nuđene kao direktne linije, već će biti izmeštene u Berlin, saopštio je šef sektora za linijski saobraćaj kompanije „Air Berlin“ Volfgang Prok-Šauer. Tako ovaj avio prevoznik, koji je vlasnik austrijske kompanije „Niki“, pooštrava svoj kurs štednje.

Na ovim lnijama je „Niki“ vodio žestoku borbu sa AUA i nudio je letove po jeftinim cenama, ali očigledno je da nije uspevao da zarađuje. Po proceni medija ukidanje tih direktnih linija iz Beča zasigurno će voditi ka povećanju cena, jer je to bio i slučaj posle kraha avio prevoznika „Sky Europe“. Flota „Niki“ ostaće nepromenjena sa 23 aviona, ali će se svesti samo na erbas flotu.

Istovremeno, po najavi „Air Berlina“, mreža linija iz Beča od leta 2013. biće povećana na turističke rute. Tako će ubuduće biti uvedene linije ka grčkim mestima Kalamata, Karpatos, Kavala, Lezboz i Volos. Postojeće linije ka Egiptu, Španiji i Turskoj biće pojačane. Ova odluka bi bila dopuna AUA, koja je drastično smanjila svoje turističke rute. „Air Berlin“ priprema svojih 9.000 zaposlenih na teške mere. „Nećemo moći da izbegnemo teške mere“, rekao je šef koncerna Hartmut Medorn.

On je stavio do znanja da će i smanjenje osoblja biti deo planova, a po procenama iduće godine treba da se ukine 900 radnih mesta, čime bi jedna desetina zaposlenih izgubila posao. Smanjenjem linija i flote „Air Berlin“ namerava da uštedi 230 miliona evra, što, međutim nije dovoljno zbog rastućih cena kerozina i krize na važnim tržištima ove kompanije.

„Air Berlin” je nagomilao dugove u visini od 850 miliona evra, i od 2008. beleži gubitke. Ulazak arapskog „Etihada“ obezbedio je preživljavanje kompanije, pošto je novi akcionar stavio na raspolaganje više od 255 miliona dolara, od kojih je do sredine ove godine potrošeno 200 miliona evra.

Do sada je „Niki“ 18 puta nedeljno leteo za Sofiju, liniju na kojoj iz Beča leti, pored AUA, i „Bulgaria Air“. Isti broj letova „Niki“ je beležio i na liniji za Bukurešt, gde, pored AUA, letove nudi i „Tarom“. Za Beograd ova kompanija imala je 12 letova nedeljno. (B92)