Naslovna » Izlasci » Izložbe » Prateći programi izložbe „Paja Jovanović – izbor slika“
Paja Jovanović - Kupačica
Paja Jovanović - Kupačica

Prateći programi izložbe „Paja Jovanović – izbor slika“

U atrijumu Narodnog muzeja do kraja godine biće organizovani prateći program izložbe „Paja Jovanović – izbor slika iz zbirke Narodnog muzeja“ pod zajedničkim nazivom „Ponekad u šest“.

Svakog četvrtka od 18.00 biće priređeni programi i edukativne aktivnosti namenjene odrasloj publici. Cilj je da se, uz pomoć ovih aktivnosti, zainteresovanom delu publike pruži mogućnost proširivanja znanja koje imaju o Paji Jovanoviću, vremenu u kome je živeo, društvenim okolnostima, stilovima i žanrovima kojim se bavio pokušavajući da se odgonetne zašto je i danas Jovanović jedan od najvećih, najpoznatijih i najomiljenijih umetnika srpskog slikarstva.

Izložba je otvorena do 31. decembra. Cene ulaznica: 100 (odrasli) i 50 dinara (deca i studenti), a nedeljom je ulaz besplatan. Radno vreme: 10.00-17.00 (utorkom, sredom, petkom), 12.00-20.00 (četvrtkom i subotom) i 10.00-14.00 (nedeljom).

Tokom trajanja izložbe stručna vođenja kroz izložbu biće organizovana utorkom od 13.00 i subotom od 18.00. Zainteresovane posetioce će kroz postavku voditi članovi Kluba saradnika Narodnog muzeja u saradnji sa kustosima Odeljenja za edukaciju. (danubeogradu.rs)

PROGRAM
Četvrtak, 22. novembar (18.00)
Autosko vođenje. Ovog četvrtka sve zainteresovane će kroz izložbu dela Paje Jovanovića provesti autor izložbe, gospodin Petar Petrović, kustos Zbirke srpskog slikarstva XVIII i XIX veka. Prolazeći kroz postavku u društvu autora prisutni će biti u prilici da saznaju mnoštvo zanimljivosti o najmlađem srpskom akademiku i jednom od naših najuglednijih slikara. Pored toga posetioci će moći da saznaju zašto je autor iz obimnog i raznovrsnog opusa Paje Jovanovića izdvojio baš ovih petnaest dela kako bi na najbolji i najslikovitiji način interpretirao stvaralaštvo slikara dela neprolaznih vrednosti koja i danas pobuđuju pažnju ljubitelja umetnosti.

Četvrtak, 29. novembar (18.00)
Priča iz konzervatorskog ateljea. Viši konzervator Sofija Kajtez će zainteresovanim posetiocima na slikovit način otkriti tajne konzervatorvacije i restauracije. Govoreći o metodološkom pristupu i rezultatima rada na delima Paje Jovanovića posetiocima će biti predstavljen izuzetno važan segment života muzejskih predmeta, koji nam omogućava da dela izuzetnih umetnika sagledamo u njihovoj punoj lepoti.

Četvrtak, 6. decembar (18.00)
Predstavljanje Portreta Sofije Cikalj. Darodavci i darovi oduvek su obogaćivali muzejske kolekcije i zavređuju našu posebnu zahvalnost. Nastavljajući ovu plemenitu tradiciju gospođa Sofija Cikalj je 2011. godine narodnom muzeju poklonila svoj portret koji je davne 1943. godine u Beogradu naslikao Paja Jovanović. Posetioci će ove večeri po prvi put biti u prilici da se susretnu sa najnovijom akvizicijom za Zbirku srpskog slikarstva 18 i 19. veka i delom Paje Jovanovića koje se nakon više od pola veka iz Argentine vratilo u Srbiju.

Četvrtak, 13. decembar (18.00)
Sve boje Paje Jovanovića. Tokom predavanja mr Milice Stojanović posetici će imati priliku da čuju mnoštvo interesantnih pojedinosti koje hemičari imaju mogućnost da saznaju izučavajući boje odnosno pigmenete koje je umetnik koristio. Nedestruktivna ispitivanja pokazuju da je Paja Jovanović korisio veoma bogatu i raznoliku paletu kako za osnovu tako i za slikanje, a za šta sve podaci prikupljeni ovim analizama mogu da posluže saznaćete od konzervatora Narodnog muzeja, hemičarke Milice Stojanović.

Subota, 22. decembar (18.00)
Projekcija prvog filama o Paji Jovanoviću, reditelja Predraga Delibašića. Delibašić je u zimu 1956. i potom s proleća naredne godine u skromnom domu Paje Jovanovića i njegove Muni vodio razgovore, snimao njegov dom, da bi potom sve pretočio u dragocen dokumentarni film o poslednjim danima velikog srpskog umetnika. Zahvaljujući ovom dokumentarnom filmu, kao i gledaocima pre pola veka, prvi dokumentarni film o životu Paje Jovanovića, pruža mogućnost da stvaralaštvo ovog izuzetnog umetnika sagledamo i doživimo na još neposredniji način.
Nakon projekcije filma, zainteresovani posetioci će imati mogućnost da o stvaralaštvu Paje Jovanovića čuju više od Jasne Marković muzejskog savtnika Muzeja grada Beograda.

Četvrtak, 27. decembar (18.00)
Panel tribina: Paja Jovanović i Orijentalizam XIX veka predstaviće koncept i razlog zašto se i u kojoj meri žanr-slikarstvo Paje Jovanovića oslanja na slikarstvo Orijentalizma XIX veka, uporediće Jovanovićevo slikarstvo sa slikarstvom njegovih savremenika-orijentalista, sa posebnim osvrtom na uticaje Ortijentalizma kao slikarskog pravca na srpske umetnike druge polovine XIX veka. Učesnici panel tribine su Petar Petrović – kustos zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka i Igor Borozan asistent na katedri za Istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.