Naslovna » BG servis » Predstavljena studija „Urbani izazovi grada Beograda“
Urbani izazovi grada Beograda
Urbani izazovi grada Beograda

Predstavljena studija „Urbani izazovi grada Beograda“

Studija „Urbani izazovi grada Beograda“ i konkretna rešenja za unapređenje njegovog funkcionisanja, predstavljeni su tokom proteklog vikenda u Belekspo centru.

Prikazujući rezultate više istraživanja u oblastima od strateškog značaja za razvoj Beograda, studija je urađena kako bi se javnosti skrenula pažnja na izazove njegovog razvoja i predložila konkretna rešenja unapređenja održivosti saobraćajnih, energetskih i vodenih infrastruktura. Panel diskusiju o unapređenju ovih struktura otvorio je zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić, a u razgovoru su učestvovali gradski arhitekta Dejan Vasović, bivši savetnik za pitanja životne sredine gradonačelnika Londona Martin Pauel i profesor Elektrotehničkog fakulteta Nikola Rajaković, koji je i predstavio studiju. Izradu studije finansirala je kompanija „Simens“.

Zoran Alimpić je podsetio da je Beograd pre nekoliko godina proglašen za grad budućnosti južne Evrope, u vreme velike obnove grada posle ratova i sankcija i uspostavljanja normalnog funkcionisanja komunalnih sistema, pre svega saobraćaja, daljinskog grejanja i snabdevanja vodom.

– U daljem razvoju Beograda izgrađen je most koji je rešio velike saobraćajne probleme, gradi se još jedan koji će povezati dva dela grada, rekonstruisani su bulevari i tramvajska mreža, izgrađena su nova obdaništa, škole i domovi zdravlja, ugrađuju se podzemni kontejneri i radi se još mnogo toga da bi Beograd brzo napredovao. Naš grad sada kreće ka održivom razvoju, uštedi energije i zelenim tehnologijama. Upravo time se bavi ova studija, koju su izradili domaći eksperti i koja je lep poklon društveno odgovorne kompanije „Simens“, a poput strateških dokumenata koje imamo doprineće da se primenom novih ideja umnogome poboljša život u Beogradu – rekao je Alimpić.

Dejan Vasović je istakao da je studija urađena uz učešće svih gradskih sekretarijata, koji su dali podatke i blisko sarađivali sa domaćim stručnjacima. Tako je napravljena monografija koja daje odličan presek stanja i osnovu od koje može da se započne planiranje održivog razvoja Beograda.

– Studija daje odlične predloge za dalji razvoj i primere dobre prakse, koji bi u Beogradu mogli da budu primenjeni bez mnogo poteškoća. Beograd ima veoma dobru bazu podataka o svojim obnovljivim resursima, a trenutno realizuje i više projekata koji se bave energetskom efikasnošću. Ova rešenja smo prvo implementirali pri gradnji vrtića, kako bismo novim idejama „zarazili“ najmlađe Beograđane, jer će oni nastaviti ovo što radimo. Na Bežanijskoj kosi već radi vrtić koji uopšte ne troši energiju – leti je čak i proizvodi, a u izgradnji su još četiri takva vrtića. Počinjemo da gradimo i takve škole, a ove principe primenili smo i u izgradnji naselja u Ovči, koje će biti odličan primer kako se na ledini, korišćenjem potencijala samog mesta, može napraviti veoma kvalitetno naselje – naglasio je Vasović.

Zaključak panel diskusije je da kvalitet života i ukupan napredak Beograda i drugih gradova u regionu zavise od toga da li je ekonomski i socijalni razvoj oslonjen na korišćenje prirodnih i kulturnih resursa i kapaciteta životne sredine. To je veliki izazov za Beograd i kada se uzmu u obzir potreba za privlačenjem novih investicija, ali i opterećenost prirodnih resursa. (Beoinfo)