Naslovna » Izlasci » Film » Premijera filma „Kad svane dan“, 24. decembra
Kad svane dan

Premijera filma „Kad svane dan“, 24. decembra

U Velikoj dvorani Sava centra (Milentija Popovića 9), 24. decembra od 20.30, biće održana premijera filma Gorana Paskaljevića „Kad svane dan“. Cena ulaznice je 400 dinara.

Srpski kandidat za nagradu Oskar priča je o sedamdesetdvogodišnjem profesoru muzike Miši Brankovu koji pod neobičnim okolnostima otkriva svoje pravo poreklo. Naime, prilikom iskopavanja, na mestu gde je nekada bilo „Judenlager Semlin“, a danas su samo ostaci Starog sajmišta i nekadašnjeg logora, radnici pronalaze kutiju sa dokumentima koju je daleke 1941. zakopao logoraš Isak Vajs.

Profesor saznaje da su ga njegovi pravi roditelji Vajsovi, koji su ga pre nego što su odvedeni u logor, a sluteći šta ih čeka, dali na čuvanje prijateljima, porodici Brankov. Imao je tada tek dve godine. Vajsovi su stradali u logoru, a malome Miši njegovi drugi roditelji nikada nisu otkrili da on nije njihovo biološko dete nego samo usvojenik. U kutiji je i nedovršena partitura pod nazivom „Kad svane dan“, koju je komponovao logoraš Isak Vajs.

Tragajući za istinom o sebi i svome poreklu profesor muzike traga i za malo poznatom istinom o logoru Staro sajmište, jednim od najstrašnijih nacističkih logora. Istovremeno njegova opsesija jeste da dovrši započetu kompoziciju i da se ona izvede na mestu nekadašnjeg logora…

Uloge: Mustafa Nadarević, Nebojša Glogovac, Mira Banjac, Predrag Ejdus, Meto Jovanovski, Nada Šargin, Zafir Hadžimanov, Rade Kojadinović, Toma Jovanović, Olga Odanović – Petrović, Jelena Đulvezan, Bora Nenić, Ana Stefanović, Marko Jeremić, Aron Balazs, Vlasta Velisavljević, Čarni Đerić, Aleksandra Širkić, Milan Tomić, Darko Marinković i Gavra Nikolić. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.