Naslovna » BG svaštara » Književnost » Priče o Beogradu: „Kandže 2“ – Marko Vidojković
Kandže 2 - Diler i smrt (Marko Vidojković, Rende)
Kandže 2 - Diler i smrt (Marko Vidojković, Rende)

Priče o Beogradu: „Kandže 2“ – Marko Vidojković

U sredu, 28. novembra od 19.00, u Kuli Nebojša u okviru projekta „Priče o Beogradu“ biće predstavljen roman Marka Vidojkovića „Kandže 2 – Diler i smrt“. Posetioci će imati priliku da sa autorom romana ispričaju još jednu priču i prođu kroz Beograd koji, možda, nisu imali prilike da spoznaju. Ulaz je besplatan.

Radnja romana „Kandže 2 – Diler i smrt“ obuhvata vremenski period od nedelju dana. Tačnije od subote do subote. Svaki dan je ispunjen neočekivanim i neverovatnim događajima koji su na svoj način povezani sa glavnim junakom. Šesnaest godina kasnije, glavni lik romana „Kandže“ je postao diler kokaina i marihuane, povremeni pljačkaš i razbojnik. Najvernija mušterija mu je najčitaniji mladi srpski pisac Boban Šestić. Šestić godinama nije objavio novi roman te živi od stare slave i novca koji dobija na račun isti. Njihovi putevi ukrštaju se u trenucima dok je Srbija pod konstantnim preletima NLO koji prouzrokuju pomor živine, kada u podmetnutim požarima, dan za danom, nestaju bolnice, škole i banke, a ljudi čekaju u redovima kako bi skočili sa mosta.

Da li je to smak sveta, armagedon ili revolucija? – ili je za to stanje odgovorna nova droga na tržištu. Crna tableta koja se rastvara u vodi i deluje tako što svi postaju ono što bi trebalo da jesu ili ono što jesu – iskreni, otvoreni, kao da žive u nekom lepom snu koji im se upravo ostavaruje…

„Kandže 2 – Diler i smrt“ je verovatno najzreliji roman Marka Vidojkovića. U njemu se na duhovit način prepliću snovi, realnost, stvarno i nestvarno, nagoveštavajući kako možda ipak postoji prilika da budemo bolji i srećniji. Samo je pitanje da li smo živi, mrtvi, budni, drogirani ili sanjamo. (danubeogradu.rs)