Naslovna » Izlasci » Izložbe » Prodajna galerija „D. M. Tapi“ u Čumićevom sokačetu
Tapi
Tapi

Prodajna galerija „D. M. Tapi“ u Čumićevom sokačetu

U ponedeljak, 5. novembra, u Čumićevom sokačetu (lokal 76), biće otvorena prodajna galerija slika i ostalih radova poznatog umetnika Dragana Maleševića Tapija, povodom desetogodišnjice smrti.

Galerija D. M.Tapi za sada je jedino mesto u Beogradu i Srbiji gde će Tapijeve slike moći da se kupe i poruče uz sertifikat o autentičnosti. Na ovaj potez porodica se odlučila posle brojnih sudskih sporova vođenih sa galerijama u Srbiji i regionu, koje su prodavale falsifikate njegovih slika i serigrafija, o čemu su domaći mediji već pisali.

U galeriji su dostupne i ponuđene na prodaju serigrafije i slike rađene različitim tehnikama. O motivima za otvaranje galerije, Tapijeva ćerka Jovana Malešević kaže: „Često se dešava, posebno u našoj zemlji, da delo umetnika padne u zaborav posle njegove smrti. Sa mojim ocem to nije slučaj, jer kod kupaca i dalje postoji veliko interesovanje, stalno nas zovu ljudi koji žele da imaju neki njegov rad. Zbog toga smo želeli da obezbedimo prostor gde mogu da dođu i na licu mesta pogledaju i izaberu slike. Sa druge strane, kao porodica osećamo obavezu da čuvamo i prezentujemo njegov rad i delo kako zaslužuje.“

Dragan Malešević Tapi rođen je 1949. godine u Beogradu. U ranoj mladosti je, kao samouk, počeo da se bavi slikarstvom. Smatra se vodećim predstavnikom hiperrealizma u Srbiji i osnivačem magičnog realizma u našoj zemlji. Imao je brojne izložbe u zemlji i inostranstvu, a njegove slike nalaze se u privatnim kolekcijama Džordža Buša, Henrija Kisindžera i mnogih drugih. Časopis „Art News“ uvrstio ga je među sedam najboljih hiperrealista sveta. Dragan Malešević Tapi poznat je u domaćoj javnosti i kao mason, a 1990. godine obnovio je Veliku masonsku ložu Jugoslavije. Tapi je preminuo 29. oktobra 2002. godine.

Umetnikova porodica – ćerka Jovana i supruga Bojana – planiraju da u budućnosti otvore reprezentativan, muzejski prostor u kome će biti izložena originalna dela koja nisu na prodaju. U međuvremenu će sva ostala dela biti dostupna za prodaju u Galeriji D. M. Tapi. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.