Naslovna » Izlasci » Izložbe » SEE New Perspectives: Iz ugla fotografa sa Balkana
© Eugenia Maximova, 2012, Bugarska
© Eugenia Maximova, 2012, Bugarska

SEE New Perspectives: Iz ugla fotografa sa Balkana

Od 18. novembra do 14. decembra u Galeriji Artget (Trg Republike 5/I, KCB) biće otvorena izložba „SEE New Perspectives: Iz ugla fotografa sa Balkana“.

Na ovoj postavci biće predstavljeni radovi nove generacije balkanskih fotografa. Petnaest talentovanih fotografa iz Jugoistočne Evrope odabrano je da učestvuje na master klasu za profesionalne fotografe koji su organizovali World Press Photo i Fondacija Robert Bosch tokom 2010. godine. Posle master klasa zadatak učesnika bio je da naprave foto-eseje o aktuelnim pitanjima iz regiona. Cilj je bio da se prikaže promenjena stvarnost u lokalnim i regionalnim sredinama i se podstakne posmatranje Jugoistočne Evrope iz „nove perspektive“.

Konačni foto eseji predstavljaju zapis o životu na Balkanu tokom 2010. i 2011. godine. Ove priče obuhvataju različite teme – od radnika migranata koji putuju između Francuske i Rumunije, preko provodadžija u ruralnom delu Srbije, do međunarodnih ambicija mlade bugarske rvačke šampionke. Pošto su iz ovog regiona, fotografi su radili u okviru različitih potkultura kako bi omogućili novi uvid i nov način razmišljanja o regionu u kome su stereotipi isuviše dobro poznati.

Izložba je u oktobru ove godine u Sarajevu, a posle Beograda ova putujuća izložba biće predstavljena u Zagrebu, potom u ostalim gradovima regiona, da bi konačno bila predstavljena na završnoj izložbi u Berlinu. Biće organizovani prateći programi svake nedelje, koji podrazumevaju panel-diskusije, projekcije filmova, tematske radionice i organizaciju lokalnog fotografskog takmičenja.

Fotografi učesnici: Andrei Pungovschi (Rumunija), Armend Nimani (Kosovo), Bevis Fusha ( Albanija), Dženat Dreković (Srbija), Eugenia Maximova (Bugarska), Ferdi Limani (Kosovo), Jasmin Brutus (Bosna i Hercegovina), Jetmir Idrizi (Kosovo), Marko Risović (Srbija), Nemanja Pančić (Srbija), Octav Ganea (Rumunija), Petrut Calinescu (Rumunija), Sanja Knežević (Srbija), Tomislav Georgiev (Makedonija), Vesselina Nikolaeva (Bugarska). (danubeogradu.rs)

Pogledajte fotografije na našoj FB stranici »

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.