Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Zov Alpa u Kolarčevoj zadužbini

Zov Alpa u Kolarčevoj zadužbini

Beogradska filharmonija održaće koncert 16. novembra od 20.00 u Kolarčevoj zadužbini (Studentski trg 5), u nastavku ciklusa „Bizarrte“. Predstavljajući klasičnu muziku iz potpuno drugačijeg ugla, sa Filharmonijom nastupa Karlo Torlontano, solista na alpskom rogu.

Instrument impozantnih dimenzija dugačak je skoro četiri metra i ne viđa se često na koncertnim podijumima. Njegova osnovna namena bila je signalno komuniciranje u Alpima i ostalim visokoplaninskim predelima.

Karlo Torlontano je veći deo svoje karijere posvetio promociji alpskog roga, njegove tradicije i repertoara. Do sada je lepote zvuka ovog nesvakidašnjeg instrumenta, predstavio u Aziji, Australiji, Evropi i Severnoj Americi. Osim toga, Torlontano radi kao hornista i profesor horne u Italiji.

Na programu koncerta, koji će voditi italijanski dirigent Nikola Đulijani, biće dva dela iz različitih epoha, napisana za ovaj instrument – Concertino rustico za alpski rog i orkestar, mađarskog kompozitora Ferenca Farkaša i Sinfonia pastorella, Leopolda Mocarta.

Osim toga, na programu koncerta su i Rosinijeva uvetira za operu Semiramida, uvetira-fantazija Romeo i Julija, P. I. Čajkovskog, kao i Rimske pinije, O. Respigija.

Maestra Đulijanija orkestar Beogradske filharmonije poznaje sa prošlogodišnje uspešne turneje u Italiji, čiji on je bio glavni organizator. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.