Naslovna » Porodica » Deca » Božićni koncerti za decu u Crkvi Sveti Ivan Krstitelj

Božićni koncerti za decu u Crkvi Sveti Ivan Krstitelj

U subotu, 22. decembra od 13.00, 14.00 i 15.00, u franjevačkoj crkvi Sveti Ivan Krstitelj u Zemunu (Štrosmajerova 6) biće organizovani jedinstveni, besplatni božićni koncerti za decu stručnjaka za orgulje Višnje Dimitrijević i Marije Družijanić, a od 18.00 i besplatan koncert na violinama.

Deca će saznati zašto orgulje zovu kraljicom instrumenata, kako se uopšte svira ovaj neobičan instrument, zašto je sastavljen od toliko visokih cevi i zašto su neki od najvećih kompozitora posvetili svoja dela baš orguljama, a biće u prilici i da se sami okušaju na ovom starom instrumentu i da odsviraju nešto uz pomoć orguljašica.

Reč je o još jednom neobičnom koncertu za decu koji organizuje „Kissaroo“ – Centar za kulturu i informisanje, u saradnji sa organizacijom „Mah – klub poštovalaca vremena“, Fakultetom muzičke umetnosti, a uz podršku Centra za promociju nauke. Kao što je uobičajeno na „Kissaroo“ koncertima, neće biti klasičnih sedišta, već će deca moći da sednu, legnu, nameste se kako im je volja na jastucima razbacanim po podu, i da potpuno opušteno uživaju u muzici.

Biće organizovane zanimljive, edukativne radionice namenjene osnovcima. Budući da se orgulje mahom mogu sresti u katoličkim crkvama, Branko Najhold, autor knjige „Zemunske crkve“, otkriće im tajne stare franjevačke crkve, kako je ona nastala, te otkud toliko različitih crkava u Zemunu i zašto se u ovom delu grada slave dva Božića odvajkada. Na božićnim radionicama deca će imati priliku da se oprobaju i u pravljenju tradicionalnih božićnih venčića, umese neke od starih novogodišnjih ukrasa od testa, ili pak nešto nacrtaju, otpevaju… To će ujedno biti jedinstvena prilika za decu koja pripadaju drugim religijama da se upoznaju sa katoličkim pričama o Božiću, pesmama i običajima koji su za njega vezani…

Cilj predstojećeg događaja je da se deci na neobičan i zanimljiv način približe kultura i nauka, ali je to ujedno i prilika da deca različitih religija međusobno komuniciraju, razmenjuju iskustva u vezi sa proslavom Božića i drugih verskih praznika, običajima, da razvijaju versku toleranciju.

Ulaz na koncerte i radionice je besplatan, ali je broj mesta ograničen, te je obavezna prijava preko Facebook stranice povedime.info ili preko mejla pr@povedime.info. Posle prijave biće poslata elektronska karta za jedan od tri koncertna termina. Karta važi za jednog odraslog i najviše troje dece. (danubeogradu.rs)