Naslovna » BG svaštara » Književnost » Čarobna knjiga: Emanuel Karer – Limonov
Čarobna knjiga: Emanuel Karer - Limonov
ÄŒarobna knjiga: Emanuel Karer - Limonov

Čarobna knjiga: Emanuel Karer – Limonov

Izdavačka kuća „Čarobna knjiga“ objavila je roman „Limonov“ čiji je autor Emanuel Karer, koji je dobio za ovo delo nagradu „Prix Renaudot 2011“.

Eduard Venjaminovič Savenko – Limonov po svemu je nesvakidašnja, originalna i pre svega kontroverzna ličnost. Pisac, pesnik, političar, avanturista, emigrant, klošar, bludnik, zatvorenik i večiti buntovnik ni danas, već u poodmaklim godinama, ne miruje. Veliki je protivnik režima Putin-Medvedev i predstavlja živu legendu svih revoltiranih Rusa. Organizuje demonstracije u prilog sloboda okupljanja i izražavanja, sukobljava se sa policijom i biva zatvaran. Zagovornik je spoja ekstremno levih i ekstremno desnih stavova, nostalgičar za Staljinovim vremenom, a sebe smatra „jednim od najzanimljivijih političara u Rusiji“ i „brojem jedan opozicije“.

Da bi ga što vernije oslikao, Karer koristi i reči „protuva“, „varvarin“, „bandit“, „ruski Džek London“, ali ga opisuje i kao nekog ko vodi „herojski život“, ko se „nikad ne žali“ i „nikad ne savija“. Da li je Limonov istinski heroj ostaje da se utvrdi ali nesumnjivo je da je zaljubljen u svoju sudbinu, u život tako veran predstavi koju je o sebi stvorio još kao dečak čitajući romane Aleksandra Dime i Žila Verna.

Limonov nije samo biografija jednog nesvakidašnjeg političara i pisca, već i istorijsko-politička istorija Rusije i Evrope novijeg perioda, što je čini složenijom i celovitijom, savremenom čitaocu zanimljivijom i prepoznatljivom. Napisana je živo i čita se u dahu kao kakav avanturistički roman. U njoj i sam Karere iznosi poglede na savremenu istoriju, dileme i teškoće da zauzme stav u odnosu na složene situacije poput, na primer, rata u bivšoj Jugoslaviji. On tako, pored ostalog, konfrontira viđenje Srba kao isključivih krivaca za poslednje ratove na Balkanu sa fleksibilnijim stavovima o složenosti situacije na terenu i istorijskom nasleđu. (danubeogradu.rs)

Pročitajte prikaze drugih izdanja „Čarobne knjige“…
Lisa Đenova – I dalje Alis
Džeremi Klarkson – Svet po Klarksonu 2
Živojin Ivković – Pustinja
Branko Dimitrijević – Serbian Poet’s Dream

loading...