Naslovna » BG svaštara » Književnost » Čarobna knjiga: Kjung-suk Šin – Molim te, pazi na mamu
Čarobna knjiga: Kjung-suk Šin - Molim te, pazi na mamu
ÄŒarobna knjiga: Kjung-suk Å in - Molim te, pazi na mamu

Čarobna knjiga: Kjung-suk Šin – Molim te, pazi na mamu

Izdavačka kuća „Čarobna knjiga“ objavila je knjigu Kjung-suka Šina „Molim te, pazi na mamu“, savremeni klasik korejske književnosti. Cena u knjižarama je 680 dinara.

Svakome treba majka, ma ko bio i koliko god godina imao…

Park So-njo, majka petoro odrasle dece, dolazi u Seul da ih poseti. Međutim, na krcatoj železničkoj stanici, gubi joj se svaki trag. Iz perspektive kćerke, najstarijeg sina, muža, ali i same So-njo, razotkrivamo složenost međuljudskih veza i upoznajemo ženu koja je čitavo svoje postojanje, bez obzira na skrivene želje i čežnje, posvetila samo deci. Četiri priče i četiri perspektive – gubitak, bes, krivica i žrtvovanje – otkrivaju nam vrtlog osećanja koja izranjaju usled tajanstvenog nestanka jedne majke i žene. Ali ovo nije priča o jednoj majci, već o mnogim majkama koje su više „naše“ nego „svoje“, o ženama čiji se životi krune kada se porodične niti s vremenom olabave a deca krenu svojim putem.

Pojedine knjige imaju moć da nas menjaju, da promene način na koji doživljavamo sebe i način na koji se ophodimo prema najbližima. „Molim te, pazi na mamu“ jedna je od tih knjiga. Ona nam može poslužiti kao opomena da važne osobe u životu ne treba uzimati zdravo za gotovo, ona oslobađa čak i neprijatne uspomene, krivicu i tugu, uzdrmava nas do srži. Ova knjiga predstavlja prag: kad ga jednom pređemo, više nećemo biti isti.

Pisac Šin je za ovu knjigu dobio nagradu „Men“ za azijski roman. (danubeogradu.rs)