Naslovna » BG svaštara » Književnost » Čarobna knjiga: Žan-Mari Gistav Le Klezio – Pustinja
Čarobna knjiga: Žan-Mari Gistav Le Klezio - Pustinja
Čarobna knjiga: Žan-Mari Gistav Le Klezio - Pustinja

Čarobna knjiga: Žan-Mari Gistav Le Klezio – Pustinja

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2008. godine, Žan-Mari Gistav Le Klezio, napisao je roman „Pustinja“ koji je objavila „Čarobna knjiga“.

„Pustinja“ je priča o Nuru i Lali, pripadnicima nomadskog plemena ratnika koje nazivaju plavim ljudima. Dvoje mladih bori se za opstanak, svako na svoj način, i njihovi životi se ne prepliću: Nur je rođen u devetnaestom veku, a Lala u dvadesetom.

Roman je podeljen u dva dela: „Sreća“ i „Život kod robova“. Ovo je najpopularnije delo Le Klezioa, napisano 1980, posle njegovog formalnog raskida s „novim romanom“. Nagrađeno je Velikom nagradom Pol-Moran koju dodeljuje Francuska akademija, a 28 godina kasnije, Le Klezio je dobio Nobelovu nagradu za književnost, čemu je umnogome doprinela „Pustinja“.

Roman se ističe divnim opisima, a hod istorijskih zbivanja prožimaju teme ljubavi i saosećanja. Napisan u duhu duboke poetske kontemplacije, ovaj roman je oda prirodi, očaravajućoj severnoafričkoj pustinji, a naročito njenim nomadskim narodima, „slobodnim i plemenitim ljudima“ koji govore berberskim jezikom. (danubeogradu.rs)

Pročitajte prikaze drugih izdanja „Čarobne knjige“…