Naslovna » BG servis » Čišćenje snega u Beogradu

Čišćenje snega u Beogradu

Sneg sa ulica Beograda uklanjaju sva javna komunalna preduzeća grada Beograda sa punim kapacitetom. Sneg pada već tridesetak sati, pa se neprestano čiste ulice prvog prioriteta, rekao je Darko Glavaš, načelnik „Čvorišta”.

– JKP „Beograd-put” na ulicama ima svih 155 vozila i 350 radnika, a ostala komunalna preduzeća na čišćenju su angažovala 107 mašina i vozila i 1.500 radnika. Tokom noći su očišćene i sve ulice drugog prioriteta, ali sneg neprestano pada i stavara nanos. Sada nam je najvažnije da popodne, kada se očekuje prestanak padavina, detaljno očistimo sve ulice prvog prioriteta, a zatim ćemo preći na čišćenje ulica drugog prioriteta, kako bi građani sutra mogli nesmetano i bezbedno da stignu na posao – istakao je Glavaš.

On je apelovao na Beograđane da očiste prilaze svojim stambenim objektima, a podsetio je da je obaveza i pravnih lica da uklone sneg ispred poslovnih objekata.

– Sneg ispred prodavnica treba da se čisti i radnim danima i vikendom, kako bi građani mogli bezbedno tuda da prolaze. Apelujemo na građane i da bez veće potrebe ne voze svoje automobile, već da koriste vozila javnog gradskog prevoza – naglasio je Glavaš.

Po njegovim rečima, zbog velike količine padavina deo linija javnog gradskog prevoza je skraćen ili preusmeren, ali se saobraćaj odvija nesmetano. Niska temperatura vazduha prouzrokovala je i nekoliko manjih kvarova na infrastrukturi, koji ne ugrožavaju funkcionisanje sistema, a u toku je njihovo otklanjanje.

Gradska čistoća
JKP „Gradska čistoća“ na uklanjanju snega je angažovalo 750 radnika. Oni rade uz pomoć 16 traktora, sedam multifunkcionalnih i jedne veće kombinovane mašine za čišćenje snega i 22 transportna vozila za posipanje soli.

– Ekipe JKP „Gradska čistoća“ neprekidno su na terenu i raščišćavaju smetove sa trotoara širih od pet metara, pešačkih pasarela, stepeništa podzemnih prolaza i sa stajališta gradskog prevoza. Najviše smo angažovani u centralnim delovima grada, u Knez Mihailovoj ulici, na Trgu Nikole Pašića i Terazijama, Slaviji i u Bulevaru kralja Aleksandra – rekao je Dragan Cvetković, pomoćnik direktora Operative JKP „Gradska čistoća“.

Zelenilo
Radnici JKP „Zelenilo Beograd“ su juče i danas angažovani na čišćenju snega sa svom neophodnom mehanizacijom. Jutros od šest časova angažovano je 380 radnika. Na terenu se nalazi 18 „putara“, 5 kipera, 4 specijalna vozila „vili“, 8 multikarova, dva specijalna vozila „Rondo“, kamion „Fap“, traktor „IMT“, traktor sa emulzijom, 16 malih zglobnih traktora i 10 motokultivatora sa raonikom, navodi se u saopštenju ovog preduzeća.

JKP „Zelenilo Beograd“ je u obavezi da uklanja sneg sa staza, platoa, dečjih igrališta, stepeništa, trotoara u i oko parkova i skverova na svih 10 centralnih gradskih opština – ukupno 486.218 metara kvadratnih.

Čišćenje snega se obavlja ručno i uz pomoć angažovane mehanizacije. Takođe se vrši posipanje soli i emulzije, stresanje snega sa četinara, klupa i žive ograde.

U zimskoj sezoni 2012/2013 godine radnici „Zelenila Beograd“ uklanjaju sneg i sa 136 stajališta javnog prevoza na tačno utvrđenim lokacijama (4.923 metara kvadratnih).

Obaveze „Zelenila Beograd“ se odnose i na pojedine, tačno utvrđene objekte Vlade Republike Srbije, kao i na površine (318.651 metara kvadratnih) koje se nalaze van redovnog programa, navodi se u saopštenju „Zelenila Beograd“.

Parking servis
Sneg sa trotoara neprestano čisti 175 radnika JKP „Parking servis“ i članova omladinskih zadruga.

– Naši radnici i omladinci sneg sa trotoara uklanjali su čitave noći, a posao se i sada neprekidno obavlja. Na čišćenju trotoara angažovali smo i svu mehanizaciju kojom raspolažemo. Na svakom našem objektu imamo i radnike koji ih čiste, tako da smo uprkos nanosu snega većem od 40 centimetara uspeli da u potpunosti održimo sistem – rekao je rukovodilac Zimske službe ovog preduzeća Nebojša Jorganović. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.