Naslovna » Izlasci » Muzika » Dani benda Jarboli u Beogradu

Dani benda Jarboli u Beogradu

Tokom decembra beogradski bend Jarboli pripremio je nekoliko multimedijalnih akcija, među kojima je premijera novog spota „Ništa“, zatim retrospektivna izložba fotografija o bendu i na kraju specijalna projekcija njihovih starih spotova.

Sa aktuelnog albuma „Zabava“, u četvrtak, 6. decembra, pojaviće se na kanalu YouTube i TV stanicama u Srbiji i regionu spot za pesmu „Ništa“, koji sa svojih čak osam minuta trajanja, frontmen Jarbola Borisa Mladenović opisuje kao „kratki umetnički film“. Sa Mladenovićem, u fizički izuzetno zahtevnoj i izazovnoj glavnoj ulozi, spot su režiser Rastko Petrović i direktor fotografije Aleksandar Pavlović snimili u okolini Gružanskog jezera kod Kragujevca.

„Odlučili smo da se poigramo filmskim jezikom. Slika nije samo podrška za zvuk, nego slika ima svoju emociju koja je u igri sa pesmom“, objašnjava Mladenović. „Nema dijaloga, nema ničega, sve je u emociji, u nekakvom apstraktnom narativu“.

Spot „Ništa“ će ipak najpre imati priliku da vide zvanice i novinari na njegovoj promociji 5. decembra os 20.00, u prostoru „New Media HUB“ (Karađorđeva 59).

Izložba fotografija autora Srđana Veljovića „Jarboli 1996 – radovi u toku“ biće otvorena od 6. (19.00) do 16. decembra u Studentskom kulturnom centru.

„Srđan je fotograf koji nas slika od 1996. godine u svim situacijama, od koncerata nadalje, i ima stvarno veliku kolekciju i ozbiljan uvid kako smo izgledali tokom ovih godina“, kaže Mladenović.

Veljović opisuje postavku izložbe kao „seriju fotografija koja u respektabilnom vremenskom opsegu prati nastupe i rad grupe Jarboli“.

„Jarboli su beskompromisnim i jasnim pristupom stvarnosti opisali i opisuju istu sa velikom preciznošću. Bavljenje bazičnim intimnim i društvenim temama, sa didaktičkim elementima, nije put koji vodi do široke popularnosti. I ta, donekle marginalna, ali nesumnjivo autonomna pozicija omogućila je prostor slobode odakle je ispletena priča o svima nama i svakom od nas, i to je dragoceno postignuće Jarbola“, smatra Veljović.

Konačno, 12. decembra od 20.00 u velikoj dvorani SKC-a biće prikazana retrospektiva spotova Jarbola, koju Mladenović opisuje kao „dosta zanimljiv dokument kako su izgledali ne samo Jarboli, nego i Beograd, poslednjih 20 godina“. „Prikazani u kontinuitetu i montirani sa izjavama režisera i drugih učesnika u njihovoj produkciji, ovi spotovi pružiće potpuniju sliku rada ove grupe u segmentu koji nije čisto muzički, kao i šire mreže autora sa kojima su Jarboli razvijali različite moduse kreativne saradnje“, kaže frontmen Jarbola. (danubeogradu.rs)