Naslovna » BG špijun » Dizeldorf – veliko, urbano selo

Dizeldorf – veliko, urbano selo

Ekonomski centar zapadne Nemačke, Dizeldorf nije među pet najvećih gradova ove zemlje, ali je čuven po zabavi i sajmovima.

Noćni život, karnevali, šoping, sajmovi privlače turiste i poslovne ljude iz celog sveta u „Veliko selo“. Samo „Kirmes Fun Fair“, najveći luna park u Evropi, privuče godišnje više od četiri miliona ljudi tokom devet letnjih dana. Da li ste znali da reč Dizeldorf znači „selo na Dizelu“?! I još ovo: na 12 kilometara od Dizeldorfa u maloj dolini rečice Dizel, 1856. je otkrivena pećina sa arheološkim ostacima iz doba Neandertalaca, koji su dobili ime po imenu ove doline (Neandertal).

Međunarodni aerodrom u Dizeldorfu (DUS) jedan je od najvećih u Nemačkoj iz koga avioni lete ka skoro dve stotine destinacija.

Grad je modna prestonica Nemačke pa ga i zovu „mali Pariz“, a gradsko šetalište Kenigsale (Kraljevska aleja) poznata je po neverovatnom broju butika. U Dizeldorfu je smeštena Nemačka opera na Rajni, ali mnogo je više poslovnih zgrada nego kulturnih objekata. Ovde posluje više od 5.000 stranih i domaćih kompanija od kojih su najpoznatije „Henkel“, „Vodafon“, „LTU“, a tu je i oko 200 banaka. Iznad tih poslovnih građevina izdiže se toranj Arag, visok 124,9 metara. Najveća kolonija Japanaca (oko 7.000) u Evropi, smeštena je upravo u Dizeldorfu.

Najznačajnije turističke tačke u Dizeldorfu su, pored Starog grada, Marktplac, most na Rajni, Muzej K21, moderne „Gehry“ zgrade, dvorac i park Benrat, nekoliko čuvenih crkava (npr. bazilika St. Lambertus) i spomenika (Cast Boy). Najbolji klubovi su na Medienhafen, kao i na obali Rajne, a odličan provod je i na Altstadtu (ovu ulicu zovu „najduži bar na svetu“!!!) i Karlstadtu.

Dizeldorfski karneval svake godine počinje 11. novembra u 11.11 i to je najveći događaj u ovom gradu. (danubeogradu.rs; sve fotografije: Duesseldorf Tourismus)

[slideshow id=24]