Naslovna » BG svaštara » Nova godina 2013 » Doček Nove godine 2013 u Beogradu

Doček Nove godine 2013 u Beogradu

Nizom manifestacija, pod pokroviteljstvom grada Beograda, biće organizovan doček Nove godine 2013, ali i dani oko „najluđe noći“, praćeni određenim novitetima, pod sloganom „Budi očaran, budi jedinstven, budi u Beogradu“.

Tradicionalni novogodišnji koncert, kao i niz pratećih dešavanja ove godine „vraća“ se na Trg Republike, najavila je zamenica garadonačelnika Tatjana Pašić. Ona je, na konferenciji za novinare u Starom dvoru, podsetila da se okakav koncept dočeka, u organizaciji Belef centra, održava od 2005. godine.

– Proslava Nove godine višestruko je važna za naš glavni grad, jer pored promocije Beograda u kulturnom i zabavnom segmentu, na najbolji način predstavlja srpsku prestonicu kao zanimljivu turističku destinaciju – istakla je Pašićeva.

Drugu godinu zaredom, kako je ukazala, na Trgu Republike organizuje se humanitarna manifestacija „Trg otvorenog srca„, koja ove sezone, sa prepoznatljivim drvenim kućicama, traje od 1. decembra do 10. januara naredne godine. Ona je podsetila da se 1. januara u Svetogorskoj ulici organizuje tradiconalna manifestacija humanitarnog karaktera „Ulica otvorenog srca“, u realizaciji Turističke organizacije Beograda.

Pošto se Nova godina dočekuje u ponedeljak na utorak, organizatori su se potrudili da ceo vikend pred doček (29. i 30. decembar) protekne u slavljeničkoj atmosferi, navela je Pašićeva. Predviđeno je da se na ulicama i trgovima organizuju razna kulturna dešavanja, pre svih, dečje predstave na Trgu Republike u izvođenju Pozorišta „Boško Buha“, ali i drugi zanimljivi događaji u obližnjim galerijama i institucijama kulture.

Nova godina 2013 - slogan
Nova godina 2013 – slogan

Direktor Turističke organizacije Beograda Dejan Veselinov podsetio je da je ovogodišnji slogan manifestacije „Budi očaran, budi jedinstven, budi u Beogradu“ izabran na konkursu kao najbolji od prispelih 405 predloga građana iz čitavog sveta. On je najavio da se i ove godine u glavnom gradu Srbije za doček očekuje između 10 i 15 hiljada turista, što je prosek zadnjih godina, i pozvao sve ljude dobre volje da kupovinom nekog suvenira na Trgu Republike pomognu deci kojoj je pomoć najpotrebnija.

Kada je reč o novogodišnjem koncertu, otvoriće ga Masterblastersi i Rok hor u 21.00, najavio je direktor Belef centra Vuk Despotović, posle kojih će nastupiti Jelena Mihailović, Marčelo i Iskaz, dok će sve posetioce u Novu godinu uvesti sastav Električni orgazam. Program se završava dva sata posle ponoći.

Pomoćnik direktora Sava centra Vuk Žugić najavio je da će Beograđani, koji nisu zainteresovani da Novu godinu proslavljaju na otvorenom, prvi put biti u prilici da u toj sali dočekaju 2013, uz klasičnu muziku, operske arije i džez deonice. Koncert pod nazivom „Klasika molim – Nova godina otmeno“ počeće u 21.00 i trajaće do dva sata posle ponoći. Takođe, bitno je istaći da je ceo događaj besplatan, dok se karte mogu podići na biletarnici Sava centra, ukazao je Žugić.

Predstavnica za medije Beogradske kulturne mreže Neda Kurjački podsetila je da se kupovinom šolje ili suvenira na Trgu otvorenog srca pomaže „Bg bebi klub“, koji svakoj porodilji u gradu poklanja paket u kome se nalazi sve što je potrebno bebi u njenim prvim danima. Ona je dodala da takođe na istom mestu građani mogu da daruju stare stvari i igračke, koje će biti upućene u domove za nezbrinutu decu.

Frontmen Električnog orgazma Srđan Gojković Gile podsetio je da će ovo biti prva svirka tog benda na otvorenom u Beogradu posle 13 godina, i obećao dobar provod uz poznate hitove tog sastava. (Beoinfo)