Naslovna » BG servis » Ekipe javnih preduzeća čiste sneg u Beogradu

Ekipe javnih preduzeća čiste sneg u Beogradu

Već nekoliko sati sneg neprekidno pada, a ekipe javnih preduzeća bez prekida od subote čiste sneg u Beogradu.

Sve ekipe „Beograd-puta“ su na gradskim ulicama – angažovano je 490 radnika, 87 kamiona, 30 multikar vozila i 13 građevinskih mašina.

Po rečima Željka Maravića, rukovodioca Zimske službe ovog preduzeća, dva „grejdera“ i dalje rade na teritoriji Novog Beograda i Zemuna, kao i tri „vilija“ koji raščišćavaju strme ulice na Starom gradu, Vračaru i Kanarevom brdu. Van grada je angažovano 20 kamiona, devet građevinskih mašina i devet putara.

– Glavne gradske saobraćajnice, to jest ulice prvog prioriteta su raščišćene. Sinoć se radilo u sporednim, u ulicama drugog prioriteta, a popravljale se ulice prvog. Sa jutrošnjim snežnim padavinama vraćamo se ponovo na održavanje prvog prioriteta i jednog dela važnijih ulica iz drugog, a ti poslovi radiće se sve do prestanka padavina tokom dana. Naši radnici na gradskim ulicama su od subote ujutro, sve vreme radimo punim kapacitetom, bez prekida, tokom 24 sata. Sve ekipe su na terenu, a snega i kalcijum-hlorida ima dovoljno. Kao i svake godine, „Beograd-put“ čisti oko 2.400 kilometara saobraćajnica, uključujući tu i deo poslova za republiku i zato apelujemo na sugrađane da koriste zimsku opremu na svojim automobilima, prilagode brzinu uslovima puta i saobraćaja, ne bacaju sneg sa vozila na kolovoz i da tokom čišćenja ustupaju prednost našim vozilima – kaže Željko Maravić.

Radnici „Čistoće“ čiste sneg
Ekipe JKP „Gradska čistoća“ su i tokom protekle noći raščišćavale sneg sa gradskih ulica, a taj posao nastavljaju i tokom dana. Na terenu je 1.007 radnika ovog preduzeća, a oni uz pomoć 33 kombinovane mašine i 24 transportna vozila čiste snežne nanose sa površina za koje je nadležna „Gradska čistoća“ – sa stajališta gradskog prevoza, podzemnih prolaza, pešačkih pasarela, trotoara širih od pet metara i slivničkih rešetaka. Tokom proteklog dana i noći, radnici „Gradske čistoće“ po gradskim ulicama posuli su 40 tona soli, a od te količine 12 tona je posuto na stajališta gradskog prevoza. Sa površina koje su u nadležnosti „Gradske čistoće“ uklonjeno je 650 kubika snega.

Ulice čisti i 459 radnika „Zelenila“
Od jutros, na čišćenju snega radi 459 radnika „Zelenila“, uz podršku krupne i sitne mehanizacije. Angažovano je 17 putara, 13 kipera, tri fapa, osam multikara, tri „vilija“ i desetine manjih mašina.

– Radnici „Zelenila“ jutros od šest časova čistili su autobuska stajališta, a potom su prešli u stambena naselja, gde će raditi do 15.00. Posle toga, vratiće se ponovo na čišćenje trotoara, stepeništa, stajališta i drugih mesta koja su u okviru programa čišćenja. Ekipe hitnih intervencija tokom jučerašnjeg dana zbog polomljenih stabala i palih grana intervenisale su u tri navrata, u Patrisa Lumumbe, Hilandarskoj i Lješkoj ulici – rekla je Gordana Miljojković, predstavnica za medije JKP „Zelenilo – Beograd“.

Čišćenje snega i leda – obaveza svih
Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove podsećaju građane na obavezu da, radi obezbeđivanja uslova za nesmetano odvijanje života u gradu u zimskom periodu, obavezno uklanjaju sneg ispred svojih objekata i ledenice sa krovova i isturenih delova zgrada. Ukoliko nisu u mogućnosti da to učine, dužni su da prostor ispod opasnih mesta ograde trakom i istaknu upozorenje sugrađanima. Takođe, iz ovog sekretarijata podsećaju sugrađane da prilikom čišćenja ne bacaju sneg na kolovoz, kao i da vode računa o propisnom parkiranju vozila, kako ne bi ometali normalno funkcionisanje saobraćaja. Iz gradske inspekcije naglašavaju da će intenzivno kontrolisati primenu Odluke o komunalnom redu.

Za nepostupanje po odredbama odluke, propisane novčane kazne iznose od 50.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice, za odgovorno lice u privrednom društvu ili pravnom licu novčana kazna je od 2.500 do 75.000 dinara i za preduzetnika novčana kazna je od 5.000 do 250.000 dinara – kažu u Komunalnoj policiji i inspekciji. Novčanom kaznom na licu mesta koju naplaćuje komunalni inspektor odnosno komunalni policajac u iznosu od 20.000 dinara kazniće se pravno lice i preduzetnik, a novčanom kaznom od 5.000 dinara fizičko lice.

Izvinjenje gradonačelnika
„U toku jučerašnjeg dana, po izveštaju nadležnih službi, na raščišćavanju ulica bilo je angažovano ukupno 290 vozila i mašina, dok je 3.700 zaposlenih u svim komunalnim gradskim preduzećima u tri smene uklanjalo sneg sa trotoara, stajališta gradskog prevoza, pored škola, vrtića i domova zdravlja.

Na beogradske ulice juče ujutro izašla su 1.044 vozila javnog gradskog prevoza. Po evidenciji u 8.00, bilo je 181 vozilo manje od planom predviđenog broja. Nedostajuća vozila uključivana su u saobraćaj u toku dana, pa je taj broj u podne bio 85, odnosno 51 vozilo manje u 19.00. Mnogi Beograđani juče nisu na vreme mogli da stignu na svoje odredište zbog čega im se najiskrenije izvinjavam.

Treba imati u vidu da je u voznom parku GSP-a određeni broj autobusa star i da ta vozila otkazuju u ovako otežanim uslovima, zbog čega je ovo preduzeće i ušlo u nabavku novih vozila. Svakako da je na ovo uticao i ljudski faktor, zbog čega će odgovorni snositi posledice. Još jednom se, u svoje ime i u ime svih koji danonoćno rade da ovaj grad funkcioniše, izvinjavam Beograđanima zbog neprijatnosti koju su juče doživeli“, piše u saopštenju iz kabineta gradonačelnija Beograda Dragana Đilasa. (Beoinfo)

loading...