Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » „Etometrički muzej“ Reja Lija u Beogradu
Ray Lee - Spinning Sirens
Ray Lee - Spinning Sirens

„Etometrički muzej“ Reja Lija u Beogradu

U Muzeju Nikole Tesle (Krunska 51), 14. i 15. decembra u 17.00, 18.30 i 20.00, nastupiće Rej Li (Ray Lee) sa projektom „Etometrički muzej“. Cena ulaznice je 250 dinara.

British Council i Jugokoncert će predstaviti jedinstveno scensko delo u slavu Nikoli Tesli i u susret značajnom jubileju njegovog muzeja u Beogradu. „Etometrički muzej“ obitava u neistraženom prostoru između žive muzike, scenskog izvođenja i izložbe – to je umetnost jednog čoveka koji koristeći neobične instrumente, na naučnoj osnovi kreira nesvakidašnju zvučnu instalaciju.

Rej Li se kao umetnik zvuka potrudio da sačuva i obnovi poslednje primerke etometričkih instrumenata i da ujedno iskoristi njihove zvučne potencijale. Reč je o originalnim etometričkim instrumentima starinskog izgleda napravljenim od drveta i metala, nastalim u drugoj polovini 18. veka u Dalstonu, u Velikoj Britaniji. Predstavljajući instrumente iz svoje kolekcije, on uspešno kreira elektronsku simfoniju i stvara atmosferične zvučne pejzaže. Umetnik vešto upravlja ovim instrumentima, koji pripadaju danas zapostavljenoj naučnoj grani – etometrici.

Rej Li starim instrumentima ponovo udahnjuje život i vraća im prvobitnu namenu – povoljno delovanje na slušaoce kako samim zvučnim frekvencijama, tako i bogatstvom muzičkog događaja koji se tom prilikom kreira.

Ceo utisak koji „izvođenje“ ostavlja obogaćen je ambijentom u kom se odvija – postavljen u prostor Muzeja Nikole Tesle, posetioce treba da podseti na originalnu lokaciju gde su instrumenti pronađeni. Rej Li kao izvođač i „kustos“ ovog jedinstvenog muzeja, na svojim instrumentima stvara zvukove i muziku, koristeći fizičke fenomene, na sličan način kao što je to činio i genijalni Nikola Tesla.
Posetioce očekuje nesvakidašnje i uzbudljivo otkrivanje u dodiru moćnih Teslinih visokofrekventnih oscilatora, elektromagnetskih talasa njegovih predajnika i harmonijskih frekvencija koje prozvode Lijevi precizni etometrijski instrumenti.

Rej Li je kompozitor, umetnik i izvođač iz Velike Britanije. Njegovi radovi pokazuju fascinaciju skrivenim svetovima elektromagnetnog zračenja, a posebno zvukom koji može biti iskorišćen kao dokaz nevidljivog fenomena. Početkom decembra ove godine Rej Li je osvojio Nagradu Britanske akademije kompozitora i autora za umetnost zvuka za „Etometrički muzej“. Delo „Force field“ nagrađeno je počasnim priznanjem na Prix Ars Electronica (2008). „Swarm“ i međunarodni hit „Sirena“ obišli su čitav svet tokom 2008. i 2009. Krajem XX veka, Lijeva kompanija Li i Dous, osvaja prestižnu Nagradu Barclay’s New Stages. Rej Li predaje na odseku za Savremenu umetnost i muziku na Univerzitetu Oksford Bruks. (danubeogradu.rs)