Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival angažovanog teatra od 4. decembra

Festival angažovanog teatra od 4. decembra

Od 4. do 10. decembra u Kulturnom centru „Rex“ (Jevrejska 16) Grupa „Hajde da…“ organizovaće drugi regionalni festival angažovanog teatra „Van okvira/Off Frame“.

Misija Festivala je da okupi organizacije i autore koji se bave društveno angažovanom pozorišnom praksom u Srbiji i regionu, i da promoviše uključivanje u pozorišni rad i predstave one koji su u određenom društvenom kontekstu obespravljeni.

U saopštenju piše da „finansijski gledano, mada i ne samo finansijski, kultura i umetnost su u krizi; Festival se ove godine realizuje u znatno redukovanim uslovima, što se odrazilo i na broj predstava koje će gostovati na festivalu (broj je duplo manji u odnosu na prošlu godinu)“.

Ove godine će na festivalu jedan od glavnih fokusa biti da se uspostavi okvir za angažovanu (političku) umetničku praksu. Stoga će biti predstavljene angažovane prakse u dve sredine – Srbija (predavač Borka Pavićević) i Nemačka (predavač Florian Malzacher). To će biti prilika i da se uporede iskustva u odnosu politike i umetnosti u ovim zemljama, kao i šire u odnosu Balkana i Zapadne Evrope (gde o Zapadnoj Evropi govorimo u političkom, a ne geografskom smislu). Svoj angažovani rad će predstaviti i Lois Holzman iz Njujorka. Takođe će pokrenuti pitanje i efekata i trajanja umetničkih intervencija u političkom kontekstu (Milan Marković). Biće organizovan i regionalni skup na kome će se okupiti pozorišni stvaraoci koji su zainteresovani da razmenjuju svoja iskustva sa pripadnicima različitih društvenih grupa (osobe sa invaliditetom, ratni veterani, LGBT osobe, osobe pripadnici/ce nacionalnih manjina, žene žrtve nasilja….). Razgovaraće se i o tome šta umetnost može ponuditi društvu i šta društvu treba od umetnosti.

Na festivalu će gostovati pet pozorišnih predstava, biti prezentovani projekti koji promovišu pravo marginalizovanih grupa da se uključe u umetnički rad i organizovane teatarske radionice, na kojima će učesnici moći da steknu iskustvo o tome kako se u pozorištu može raditi sa osetljivim grupama. (danubeogradu.rs)

Info »