Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Filharmonija: Na putovanju kroz vreme – Barok

Filharmonija: Na putovanju kroz vreme – Barok

Beogradska filharmonija, 21. decembra od 20.00 u Kolarčevoj zadužbini (Studentski trg 5), na putovanju kroz vreme prolazi kroz Barok. Uz dirigenta Jorgosa Petrua, baroknu atmosferu dočaraće kontratenor Jurij Minjenko. Na programu su dela baroknih majstora – Hendla, Vivaldija, Korelija, Ramoa i Gluka.

Kontratenori su muški glasovi ženskog opsega – alta, mecosoprana i soprana. „Anđeoski glasovi“, ili „muškarci sa ženskim glasovima“ bili su tretirani kao današnje pop-zvezde i veoma dobro su zarađivali. U današnje vreme pojavljuju se u interpretaciji dela iz ovog istorijskog perioda, a glasovne efekte postižu posebnom pevačkom tehnikom.

Ukrajinski pevač Jurij Minjenko po prirodi svog glasa je bariton, za šta se prvobitno i školovao, da bi kasnije u potpunosti promenio fah i postao jedan od najcenjenijih kontratenora današnjice. Bio je prvi ukrajinski pevač i prvi kontratenor koji se plasirao u finale čuvenog Bi-Bi-Sijevog Međunarodnog takmičenja operskih pevača u Kardifu u celoj njegovoj istoriji. Pevao je sa orkestrima u Evropi, Aziji i SAD, a Jurijevi scenski angažmani obuhvataju brojne uloge u baroknim, klasičnim i romantičarskim operama.

Grčki dirigent Jorgos Petru svetski je priznat kao specijalista za barok, sa akcentom na istorijski autentične interpretacije opera i instrumentalne muzike.

U jubilarnoj sezoni, u duhu proslave devedesetogodišnjice, u ciklusu „Vremeplov“ Filharmonija vodi na putovanje kroz vreme, sa delima različitih epoha i stilova – baroka, klasicizma, romantizma i pravaca XX veka. (danubeogradu.rs)

loading...