Naslovna » Izlasci » Film » Film „Iza brda“ (După dealuri) u Dvorani KCB
Iza brda
Iza brda

Film „Iza brda“ (După dealuri) u Dvorani KCB

Film „Iza brda“ (După dealuri), koji je premijerno prikazan tokom Festivala autorskog filma, od četvrtka, 6. decembra, biće na redovnom bioskopskom repertoaru u Dvorani Kulturnog centra Beograda od 18.00.

Dobitnik „Zlatne palme“, rumunski reditelj i scenarista Kristijan Munđiju („4 meseca, 3 nedelje i 2 dana“) predstavlja uzbudljivu dramu o egzorcizmu na evropskom tlu u XXI veku. Film „Iza brda“ zasnovan je na knjizi novinarke Tatjane Nikulesku Bran koja je dokumentovala slučaj mlade monahinje u Moldaviji koja je preminula 2005. posle izvođenja rituala egzorcizma.

Posle nekoliko godina provedenih u Nemačkoj, Alina se vraća u Rumuniju. U izolovanom pravoslavnom manastiru pronalazi prijateljicu sa kojom se zbližila još kao dete u sirotištu. Želi da je povede sa sobom u Nemačku, ali prijateljica odbija. Pronašla je utočište u veri, a porodicu u zajednici monahinja i njihovom igumanu. Alina to ne razume i u želji da ponovo pridobije ljubav svoje prijateljice suprostavlja se starešini manastira. Kada je odvedu u bolnicu, žitelji manastira počinju da veruju da je u Alinu ušao đavo.

Na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu, „Iza brda“ je osvojio nagradu za najbolji scenario, a glumice Kosmina Stratan i Kristina Flutur proglašene su za najbolje glumice.

Autor Kristijan Munđiju pričao je svom delu:
„Ovo je za mene, pre svega, film o ljubavi i slobodnoj volji, o tome kako ljubav može da preokrene koncept dobra i zla u vrlo relativne pojmove. Jedna od najvećih grešaka na ovom svetu pravi se u ime vere i sa apsolutnim ubeđenjem da se čini sa dobrim razlogom. Film, u izvesnom smislu, govori o doživljaju religije. Oduvek me je zabrinjavalo koliko pažnje vernici polažu u poštovanje religioznih običaja i pravila, a koliko malo primenjuju suštinu i mudrost hrišćanstva na njihov svakodnevni život. Pripremajući se za snimanje filma, pažljivo sam pročitao listu grehova koje je sakupila pravoslavna crkva. Ima ih prilično mnogo (464) i čitajući ih, ne možete a da ne se zapitate nad mnogim od njih. Ipak, postoji greh koji nije na listi, a koji je među najvažnijim temama o kojima film govori – greh ravnodušnosti. Ili to možda nije greh, pošto se ne nalazi na spisku. Ali, šta je onda? Da li je opasan ili ne? Film govori i o različitim načinima na koje đavo može da manipuliše ljudima i o suptilnim načinima na koje se to može manifestovati. Pitam se, da li je ravnodušnost jedan od njih. Duboko u sebi, nadam se da Iza brda govori o opcijama i izborima u životu koji proizilaze iz obrazovanja ili nedostatka obrazovanja i o tome koliko mnogo stvari proizilazi iz nečeg na šta ne možete uticati ili za koje niste krivi, kao i iz toga gde ste rođeni, ko vas je doneo na svet i u kojoj zajednici. Film govori i o jednom regionu u svetu koji je, kao mnogi drugi, dugo bio izložen beskrajnim nesrećama i zverstvima svih vrsta, što je stvorilo inertne ljude koji su izgubili normalne reakcije. To nije neophodno njihova greška, to je samo prirodni mehanizam preživljavanja, ali onaj koji se doživljava kao dodatni teret za one koji još žive među njima“. (danubeogradu.rs)

TREJLER »

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.