Naslovna » BG servis » Jelke sa busenom na tri lokacije u gradu

Jelke sa busenom na tri lokacije u gradu

Kao i prethodnih godina, JKP „Zelenilo – Beograd“ će i za ovogodišnje božićne i novogodišnje praznike prodavati jelke sa busenom i to na tri lokacije u gradu: u cvećari na Cvetnom trgu i u rasadnicima u Ulici vojvode Stepe 405 na Voždovcu i Marije Bursać bb u Zemunu. Cena jelke sa busenom, u zavisnosti od visine, kreće se od 1.300 do 1.700 dinara.

JKP „Zelenilo – Beograd“ apeluje na građane da kupuju jelke sa busenom, jer time utiču na zaštitu životne sredine i sprečavanje seče mladih stabala četinara. Posle praznika sugrađani jelku mogu da posade u svojim dvorištima, ali moraju da imaju na umu da će ona u narednim godinama izrasti u visoko drvo, pa zato pažljivo treba da odaberu mesto za sadnju. Takođe, moraju da vode računa da sadnicu ne posade suviše blizu objekta, a ukoliko nemaju adekvatno mesto za sadnju, mogu da je donesu u rasadnike „Zelenila“, kako bi je radnici posadili na unapred planiranim površinama u gradu.

Prilikom ukrašavanja jelke naročito treba da se vodi računa o kićenju vrha jelke, jer ako se on ošteti, drvo odumire. Zbog toga je potrebno da se prvo uz vrh postavi olovka, pa tek onda ukras. Jelku takođe ne treba postaviti blizu grejnog tela. Tokom praznika potrebno je da se redovno orošava i zaliva odstajalom vodom sobne temperature, dva do tri puta nedeljno. Kada prođu praznici, drvo ne treba odmah da se iznosi napolje na mesto sadnje, već treba obezbediti period prilagođavanja. Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku, a potom se posadi u odgovarajućim uslovima – kada zemlja nije zamrznuta, to jest kada spoljna temperatura nije ispod nule. (Beoinfo)

loading...