Naslovna » Izlasci » Film » Premijera filma „Ana Karenjina“ (Anna Karenina) 23. januara
Ana Karenjina

Premijera filma „Ana Karenjina“ (Anna Karenina) 23. januara

U Velikoj dvorani Sava centra (Milentija Popovića 9) 23. januara od 20.30 biće održana premijera filma „Ana Karenjina“ (Anna Karenina). Cena ulaznica je 400 dinara.

Večna priča koja moćno istražuje sposobnost za ljubav koja uzburkava ljudsko srce, dok rasvetljava raskošno društvo kakvo je bilo carska Rusija. Radnja se događa 1874. godina. Živahna i lepa, Ana Karenjina (Kira Najtli) ima sve ono na čemu bi joj pozavidele žene iz tog doba; ona je žena Alekseja Karenjina (Džud Lou), visokog vladinog činovnika kome je rodila sina, i njen položaj u društvu Sankt Peterburga ne može biti viši.

Kad dobije pismo od svog brata Oblonskog (Metju Makfejden), u kome je moli da dođe i pomogne mu da spasi njegov brak sa Doli (Keli Mekdonald), Ana će otputovati u Moskvu. Na tom putu, Ana upoznaje groficu Vronski (Olivija Vilijams), koju će na železničkoj stanici dočekati sin, zanosni konjički oficir Vronski (Eron Tejlor-Džonson). Kad Anu upoznaju s Vronskim, među njima će odmah sevnuti varnica koju ni on ni ona neće moći da ignorišu.

Moskovski dom će posetiti i najbolji prijatelj Oblonskog, Ljevin (Domnal Glison), preterano emotivan i brižan zemljoposednik. Ljevin je zaljubljen u Dolinu mlađu sestru Kiti (Ališa Vikander). U nepovoljnom trenutku, zaprosiće Kiti, ali ona ga odbija jer je zaljubljena u Vronskog. Razočaran, Ljevin odlazi na svoj posed na selu gde se okreće farmerskom poslu. Kitino srce će biti slomljeno kad na velikom balu shvati da Vronski ima oči samo za Anu, a da mu ova udata žena uzvraća pažnju.

Ana će se boriti da zadrži prisebnost i zbog toga beži u Sankt Peterburg, gde će za njom poći i Vronski. Pokušaće da se vrati u porodičnu rutinu, ali neće moći da prestane da misli na Vronskog. Započeće strastvenu ljubavnu aferu koja će skandalizovati društvene krugove Sankt Peterburga. Karenjin će se naći u bezizlaznoj situaciju i biće primoran da ženi postavi ultimatum. U pokušaju da dostigne sreću, Ana će doneti odluke koje će razgrnuti koprenu sa društva koje je opsednuto imidžom. Posledica toga će biti romantični i tragični događaji koji će dramatično promeniti njen život.

Trajnu snagu Tolstojevog romana „Ana Karenjina“ sumirao je reditelj filma, Džo Rajt rečenicom: „Svi na neki način pokušavaju da nauče da vole“. Kira Najtli, koja igra glavnu ulogu u ovoj hrabroj ekranizaciji, kaže: „Priča je takva da se i danas razume, jer ljudi i dalje žele ono što ne mogu da imaju, i dalje se sukobljavaju sa društvenim normama i pravilima i još uvek imaju problem da izraze emocije“.

Oskarovac Tom Stopard je bio jedini pisac koga je Rajt uzimao u razmatranje kao nekog ko će adaptirati ovaj klasik. Stopard je uoči američke premijere izjavio: „Imate ljubav, majčinsku, dečiju, ljubav između braće i sestara, telesnu ljubav, ljubav prema Rusiji i tako dalje. Reč ‘ljubav’ je centralna u romanu, i u našem filmu. Odlučio sam da ne uključujem one delove romana koji se bave drugim temama“. (danubeogradu.rs)