Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Proslava devedesetog rođendana Beogradske filharmonije

Proslava devedesetog rođendana Beogradske filharmonije

Beogradska filharmonija počinje sa koncertima kojima će odbrojavati do velikog jubileja. Proslava devedesetog rođendana, počinje ciklusom „U susret jubileju“ već u petak, 14. decembra od 20.00, u Kolarčevoj zadužbini (Studentski trg 5).

Dirigovaće Emil Tabakov, nekadašnji umetnički direktor i šef-dirigent Filharmonije, a kao solista će nastupiti Sergej Krilov, violinista koji je posle prošlogodišnjeg zadivljujućeg koncerta ponovo pozvan da nastupi sa orkestrom. Na programu su Šostakovičev Prvi koncert za violinu i orkestar i Romeo i Julija, popularna druga svita Sergeja Prokofjeva.

Beogradska filharmonija obeležava devedeset godina postojanja, i u tom duhu, ciklus „U susret jubileju“ svojevrsno je podsećanje na dirigente, umetnike i programe koji su ostavili nezibrisiv trag u istoriji Filharmonije.

Emil Tabakov je bio umetnički direktor i šef-dirigent Beogradske filharmonije od 1994-1999, u istom periodu kada je bio angažovan i u Sofijskoj filharmoniji i kao ministar kulture Bugarske (1997). Tabakov, koji je trenutno šef dirigent Simfonijskog orkestra Bugarskog nacionalnog radija, u Beograd se vratio posle 13 godina. Kako kaže, pored radosti dolaska bilo je i malo strepnje, zbog pretpostavke da se u našem orkestru sve promenilo.

„Sada se osećam odlično, pošto sam se uverio da se jeste sve promenilo, ali na bolje. Od organizacije do discipline na probama, imam utisak da svi zajedno funkcionišu kao jedinstven tim i to me je impresioniralo. I kada vidim neke nove mlade ljude pune želje i neke stare koji i dalje rade sa puno žara, najviše me raduje činjenica da su oni muzičari koji su položili audiciju dok sam ja bio šef-dirigent, sada ostvareni, zreli i uspešni ljudi. Velika mi je čast što sam pozvan da učestvujem u obeležavanju jubileja Beogradske filharmonije, jer sam bio deo njene istorije i sa njom doživeo puno uspešnih koncerata i lepih trenutaka“, kaže dirigent.

Violinista Sergej Krilov vrtoglavo se popeo u sam vrh svetske muzičke scene, kada je Rostropovič izjavio da je Krilov po njegovom mišljenju jedan od pet najboljih violinista današnjice. Nastupa širom sveta, od Berlinske i Minhenske filharmonije, u salama Koncerthaus, Muzikferajn… Prošle sezone svoju virtuoznost pokazao je izvodeći Paganinija, a u petak će se oprobati u Šostakovičevom koncertu koji je proslavio Ojstrah i doprineo da postane jedan od najznačajnijih koncerata literature XX veka. (danubeogradu.rs)