Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Prva ekološka jelka u Beogradu ispred „Ušće“ SC
Ekološka jelka - "Ušće" SC
Ekološka jelka - "Ušće" SC

Prva ekološka jelka u Beogradu ispred „Ušće“ SC

Na platou ispred „Ušće“ SC postavljena je prva ekološka jelka u Beogradu, izrađena od plastičnih flaša čime je pokrenuta akcija sakupljanja plastičnih flaša koja će trajati do 15. januara.

PET-jelka visoka je tri metra, a na njoj postoji otvor u koji građani mogu da ubacuju prazne plastične flaše. Posle svakog komada ambalaže ubačenog u koš, vrh jelke će zasvetleti u znak „male ekološke pobede“. Jedan od ciljeva je i da se pokaže da je moguće i bez seče stabala uživati u novogodišnjoj jelci i praznicima.

U saopštenju šoping centra ukazano je na nekoliko važnih činjenica. Istraživanja su pokazala da je plastici potrebno 500 godina da se razgradi u prirodi; 11 % otpada na deponijama zauzima plastika, čijom se reciklažom proizvodi sirovina za nove proizvode, štedi se električna energija, smanjuje se potrošnja fosilnih goriva i što je najvažnije čuva se životna sredina. Reciklažom jedne plastične flaše uštedi se 3,5 kW električne energije, što je dovoljno da sijalica od 100 W svetli punih 35 sati; reciklažom pet plastičnih flaša može se dobiti tkanina za izradu jedne majice veličine XL, a reciklažom 26 plastičnih flaša dobija se materijal za izradu jednog muškog odela… (danubeogradu.rs)