Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Prva pušačka zona u Beogradu

Prva pušačka zona u Beogradu

Otvorena je prva pušačka zona u centru Beograda, ispred Doma omladine Beograda, opremljena posebnim pepeljarama, u organizaciji Nevladine organizacije „Piksla“.

Pušačke zone – za sada ih se planira pet, koje „Piksla“ uvodi u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Beograda, odgovor su na pikavce na ulicama i u parkovima. Po „Piksli“, u Srbiji se svakog dana popuši po 73 miliona cigareta, te proizlazi da pušenje košta 3,1 milion evra – dnevno.

U svakoj od beogradskih „pušačkih zona“, kakve imaju svetske metropole, biće po dve posebne, stubaste pepeljare, visine od oko jednog metra. Cigareta se ubacuje kroz otvor pri vrhu stuba i pada na dno gde se gasi u vodi.

Radi reklamiranja „pušačke zone“, organizatori će pušačima poklanjati „džepne piksle“ koje mogu da koriste kada nisu blizu neke od zona, a potom mogu da ih donesu u zonu i isprazne. U udruženju „Piksla“ planiraju i sakupljanje i reciklažu pikavaca.

U sledećih desetak dana biće otvorene još četiri pušačke zone: kod Filozofskog fakulteta, na Železničkoj stanici, na uglu Birčaninove i Katićeve ulice i kod Sportskog centra „Milan – Gale Muškatirović“. (Zelena Srbija)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.