Naslovna » Turizam » Putujte bez stresa tokom praznika

Putujte bez stresa tokom praznika

Da bi putovanja za novogodišnje i božićne praznike prošla što bolje, rezervišite let na vreme. Karte kupite ranije da biste potpuno bili mirni ali i izbegli gužve.

Zbog vremenskih (ne)prilika dobro je da se prate stranice avio-kompanija na društvenim mrežama. Često su aktuelni i praznični popusti pa može i da se uštedi, piše Reader’s Digest. Ako vam nije bitan dan putovanja, pratite i „last minute“ ponude jer tako možete da uštedite i do 50 odsto.

Najbolje vreme za putovanje je nekoliko dana pre praznika jer su tada gužve najmanje. Ako je ikako moguće, izbegnite najveći špic – dan pre i dan posle praznika.

Nosite samo najneophodnije
Probajte da na putovanje krenete bez laptopa. Na putovanja nosite samo ono što vam je zaista potrebno, po mogućnosti ono što stane u ručnu torbu koju možete uneti u avion. Tako se izbegava gubljenje vremena za čekiranje na aerodromu. Na primer, Jat Airways dozvoljava da se unese jedna torba težine do osam kilograma, a to važi i za avione većine avio-kompanija.

Savet je da se pokloni kupe ranije i pošalju poštom da bi se smanjila težina torbe. Ako vam to ne odgovara i želite da ih nosite sa sobom, nemojte da ih umotavate u ukrasni papir jer će osoblje na aerodromu tražiti da ih otvorite tokom provere prtljaga.

Kako što brže doći do aerodroma
Dođite na aerodrom na vreme, kako bi se nesmetano obavili prijem prtljaga, sve kontrole i ukrcavanje u avion. Poželjno je da budete na aerodromu dva, tri sata pre polaska leta, dok je dobro obaviti prijavu bar 23 sata pre polaska aviona. Događa se da avio-kompanije promene vreme za prijavu, pa budite na oprezu.

Do aerodroma krenite organizovanim prevozom ili taksijem, pa tako nećete gubiti vreme ni novac na parking. Autobus je svakako najjeftinije rešenje, ali krenite ranije nego što bi krenuli taksijem.

Jedno od nepisanih pravila je da su od početka decembra do sredine marta uvek aktuelni popusti na avio-karte, ali… Obratite pažnju: to ne važi tokom prazničnih dana, pa je to još jedan od razloga da putujete ranije.

Na primer, trenutno je aktuelna zimska ponuda kompanije Jat Airways koja važi do 12. decembra za letove do 14. marta – pogledajte OVDE! (danubeogradu.rs)